Czy miód jest zdrowy? Co jeszcze warto wiedzieć?
Miód to słodki produkt spożywczy, który wytwarzany jest przez pszczoły (przetwarzają one nektar kwiatowy roślin miododajnych). W dalszej części dowiesz się, czy miód jest zdrowy oraz poznasz jego wpływ na zdrowie człowieka. Konsystencja miodu może być bardzo gęsta lub stała natomiast jego barwa zależy od składników, z których został wytworzony miód (barwa miodu może być biała, jasnożółta lub brunatno-brązowa). Możemy wyróżnić między innymi miód lipowy, rzepakowy, wrzosowy, wielokwiatowy, gryczany, a także akacjowy. Produkt ten chętnie wykorzystywany jest do przygotowania pysznych ciast, chętnie zastępujemy nim również cukier do słodzenia herbaty lub stosujemy jako smarowidło do kanapek (miód doskonale smakuje z dodatkiem sera twarogowego). Jedzenie miodu pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu.
Miód pszczeli jest powszechnie uważany za zdrowy, ponieważ dobry jakościowo miód posiada wiele właściwości zdrowotnych. Możemy zaliczyć do nich działanie antybakteryjne, wspomaganie leczenia przeziębienia czy wzmocnienie odporności. Dodatkowo spożywanie miodu przyspiesza gojenie się ran, a także wypływa na metabolizm komórkowy.
Ale czy nadmiar miodu szkodzi? Tak - jak nadmiar w diecie każdego produktu spożywczego. Dodatkowo nie każdy miód posiada właściwości zdrowotne - ten z wątpliwego źródła może być przegrzany oraz nie będzie krystalizował się. Miód sztuczny nie zawiera wszystkich składników odżywczych obecnych w miodzie naturalnym, dlatego warto sięgać po miód ze sprawdzonego źródła.
Miód pszczeli składa się w głównej mierze z węglowodanów (w największej ilości występują monosacharydy, do których zaliczyć możemy glukozę oraz fruktozę). W miodzie znajdziemy także enzymy, które pochodzą głównie z gruczołów ślinowych pszczół – do najważniejszych możemy zaliczyć inwertazę, która hydrolizuje sacharozę do glukozy oraz fruktozy. Miło co zawiera także składniki mineralne, do których zaliczyć możemy: potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan oraz kobalt. Miód zawiera także niewielkie ilości witaminy A, C oraz niektórych witamin z grupy B. Obecność antyoksydantów w miodzie ma wpływ na zmniejszenie produkcji wolnych rodników oraz zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych.
Do właściwości zdrowotnych miodu możemy zaliczyć: działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe oraz antybakteryjne, przyspieszenie regeneracji organizmu, zwiększenie odporności, łagodzenie infekcji dróg oddechowych, przyspieszenie gojenia ran oraz łagodzenie podrażnień. Spożywanie miodu może także wpływać na regulacje pracy wątroby oraz nerek, a także ułatwiać zasypianie oraz poprawiać nastrój.
Podsumowując: wiesz już, dlaczego miód jest zdrowy. Im ciemniejszy jest miód, tym zawiera więcej antyoksydantów. Miód spadziowy ma kolor ciemnobrązowy wpadający w czarny, natomiast miód gryczany również ma ciemny kolor. Połączenie tych dwóch rodzajów miodów ma największe właściwości zdrowotne. Aby nie stracić właściwości zdrowotnych miodu najlepiej wykorzystać go jako dodatek do dań przygotowywanych na zimno. W celu posłodzenia herbaty miodem warto najpierw ją przestudzić.