Czy miód jest szkodliwy?

Czy miód jest szkodliwy
Czy miód jest szkodliwy
ikona podziel się
Opublikowano: 03.05.2023 r., 21:42 | Autor: Patrycja Czerwiak

Czy miód jest szkodliwy? Miód jest produktem w większości pełni bezpiecznym i może być spożywany przez większość osób. Istnieją jednak grupy osób, które nie powinny sięgać po miód:

  1. Dzieci do 1 roku życia - miód może zawierać przetrwalniki bakterii Clostridium botulinum, z którymi organizm dziecka nie jest w stanie sobie poradzić,
  2. Osoby chorujące na cukrzycę - nie powinny nadużywać miodu ze względu na wysoki indeks glikemiczny,
  3. alergicy - miód może zawierać alergeny,
  4. osoby z chorobą refluksową - u niektórych osób, zwłaszcza duże ilości miodu mogą nasilać objawy choroby.

Czy miód jest szkodliwy? Co jeszcze warto wiedzieć?

Czy miód jest szkodliwy? Miód jest produktem w większości pełni bezpiecznym i może być spożywany przez większość osób. Istnieją jednak grupy osób, które nie powinny sięgać po miód:

  1. Dzieci do 1 roku życia - miód może zawierać przetrwalniki bakterii Clostridium botulinum, z którymi organizm dziecka nie jest w stanie sobie poradzić,
  2. Osoby chorujące na cukrzycę - nie powinny nadużywać miodu ze względu na wysoki indeks glikemiczny,
  3. alergicy - miód może zawierać alergeny,
  4. osoby z chorobą refluksową - u niektórych osób, zwłaszcza duże ilości miodu mogą nasilać objawy choroby.

Miód jest ceniony głównie za swoje właściwości odżywcze. Wiele osób zastanawia się, czy jedzenie miodu jest zdrowe i czy każdy może korzystać z jego dobroczynnych właściwości. Odpowiedź jak zwykle nie jest taka prosta. Choć miód może być cennym źródłem wielu substancji, które poprawiają zdrowie, dla niektórych może być niezbyt użyteczny, a nawet niebezpieczny. Słodzenie miodem nie będzie więc bezpieczną opcją dla wszystkich ludzi. Warto też pamiętać, że jest to produkt, który ma dość wysoką kaloryczność, więc nie powinien być używany w nadmiernych ilościach, gdyż będzie się to wiązało z przybieraniem masy ciała.

Czy nadmiar miodu szkodzi? Choć miód charakteryzuje się naprawdę wieloma właściwościami zdrowotnymi, to jednak należy pamiętać, by zjadać go w rozsądnych ilościach. Żaden składnik diety, gdy spożywany jest w nadmiarze, nie jest dobry dla zdrowia. Dlatego warto dbać o umiar i balans w diecie. Najlepsza dieta to ta różnorodna. Jeśli lubisz miód, korzystaj z niego na co dzień, ale zadbaj o to, by nie dodawać go w nadmiernych ilościach do naparów, czy herbat. Pamiętaj też, że traci on wszystkie swoje właściwości w temperaturze powyżej 45 stopni C. Więc najlepiej dodawać go do lekko schłodzonych dań.

Miód w diecie jak najbardziej ma swoje miejsce. To zdrowy i smaczny dodatek, który pozytywnie wpływa na całokształt diety. Miód jest znany ze względu na swoje właściwości odżywcze. Miód ma dobroczynny wpływ na serce, nerwy, czy mózg. Zwalcza bakterie skuteczniej niż niektóre antybiotyki. Miód pomaga w infekcjach wywołanych laseczkami wąglika, prątkami gruźlicy, rzęsistka pochwowego i grzybami z rodzaju Candida. Zawarta w miodzie acetylocholina wzmacnia wydolność mięśnia sercowego. Także obecny w nim potas zbawiennie działa na serce. Ponadto miód zawiera duże ilości mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan i kobalt oraz witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę.

Nie wszyscy mogą jednak korzystać z jego dobroczynnych właściwości. Najbardziej niebezpieczny wydaje się dla dzieci. Tyczy się to wszystkich jego rodzajów, jak również wszystkich produktów spożywczych i wypieków zawierających miód. Zbyt szybkie wprowadzenie miodu do diety wiąże się z ryzykiem zatrucia jadem kiełbasianym. To dlatego, że może on zawierać zarodniki Clostridium botulinum, z którymi doskonale poradzi sobie organizm dorosłych, ale małego dziecka już nie.

Zobacz pytania podobne do czy miód jest szkodliwy?

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto