Czy mięta szkodzi na wątrobę? Co jeszcze warto wiedzieć?
Mięta to zioło, które jest niezwykle popularne nie tylko w polskiej kuchni. Świetnie sprawdza się w formie naparu lub jako dodatek do potraw. Nie wszyscy mogą jednak ją stosować. Pojawia się wiele pytań zwłaszcza w kontekście układu pokarmowego i wątroby. A więc czy mięta szkodzi na wątrobę? By odpowiedzieć na to pytanie, warto przyjrzeć się działaniu mięty. To zioło, które pozytywnie wpływa na trawienie - dzięki czemu organizm lepiej sobie z nim radzi. Jest to więc doskonałe wsparcie nie tylko żołądka, ale również wątroby. To aromatyczne zioło może być doskonałym remedium na problemy z wątrobą. Łagodzi ból, pobudza wytwarzanie żółci, a także pomaga w trawieniu tłuszczy. Jednak warto uważać na miętę polej, to jedyny gatunek niebezpieczny dla zdrowia.
W większości przypadków rozsądne stosowanie ziół wykazuje efekt ochronny na wątrobę. Jednakże może mieć też miejsce sytuacja, że niektóre zioła zaszkodzą naszemu narządowi detoksykującemu. Zwłaszcza w przypadku, gdy będziemy po nie sięgać w niekontrolowany sposób i będziemy je pozyskiwać z niesprawdzonych źródeł. Istnieją jednak zioła, na które lepiej uważać w przypadku problemów z wątrobą. Jednym z nich jest mięta polej. Od wieków była ona wykorzystywana w celach leczniczych, jednak tylko w bardzo małych ilościach, lecz także do wywoływania "naturalnej aborcji". Mięta polej zawiera niebezpieczny związek, który w wyniku biosyntezy przekształca się w wysoce toksyczną substancję zwaną menthofuran. Oba te związki odpowiadają za negatywny wpływ ziela mięty polej na funkcjonowanie nerek i wątroby. A sam menthofuran ma udowodnione działanie wczesnoporonne. Dlatego nie należy go spożywać.
Wiele osób może zastanawiać się, czy mięta szkodzi na wątrobę, jest to bowiem zioło, które stosuje się bardzo często. Jej wpływ na zdrowie pozostaje jednak w większości bardzo pozytywny. Warto jednak pamiętać, że dzieje się tak tylko, gdy korzystamy z mięty ogrodowej lub pieprzowej, które są tymi najbardziej popularnymi. Właściwości zdrowotne mięty są znane nie od dziś i niezwykle doceniane. Herbata miętowa polecana jest w przypadku wielu problemów, nie tylko niestrawności, ale także braku pobudzenia, czy bóli miesiączkowych. Łagodzi dolegliwości żołądkowe, działa uspokajająco, dezynfekująco oraz potrafi uśmierzyć ból. Zalety mięty wykorzystywane są już od tysięcy lat.
Do przygotowania takiego naparu nada się idealnie nie tylko świeże zioło, idealnie sprawdzi się też mięta suszona. W sklepach zielarskich znajdzie się zarówno odmiana pieprzowa, jak i ta zwykła - ogrodowa. Właściwości, które posiada świeża mięta są również obecne w tej suszonej. Napar z mięty jest więc doskonałym wyborem, również, jeśli chcesz wesprzeć swoją wątrobę. Miętowa herbata doskonale sprawdzi się jako wsparcie przed obfitym obiadem, czy kolacją. Możesz wykorzystać ją również przed biesiadowaniem, np. podczas świat. Dzięki temu Twój organizm z łatwością poradzi sobie z trawieniem. Jednak uważaj na to ziele, gdy masz zapalenie błony śluzowej żołądka, wrzody żołądka lub chorobę refluksową.