Czy masło orzechowe jest zdrowe? Co jeszcze warto wiedzieć?
Masło orzechowe to wyrób spożywczy, który wytwarzany jest z orzeszków ziemnych. Masło orzechowe najczęściej wykorzystywane jest w kuchni amerykańskiej oraz holenderskiej. Masło z orzeszków ziemnych chętnie wykorzystywane jest jako smarowidło do kanapek oraz jako dodatek do słodkich wypieków. Masło orzechowe często wykorzystuje się również jako dodatek do owsianek. Na rynku dostępne są dwa rodzaje masła orzechowego - pierwsze z nich to masło chrupkie zawierające kawałki orzechów, natomiast drugie jest kremowe. W dalszej części dowiesz się, czy masło orzechowe jest zdrowe, czy nie. Standardowo masło orzechowe skład się w 90% z orzechów, 6% z cukru, pozostałą część stanowi olej roślinny oraz sól (ilość soli nie powinna przekraczać 1,5%.
A więc czy masło orzechowe jest zdrowe? Masło orzechowe spożywane w nadmiarze może przyczyniać się do rozwoju nadwagi lub otyłości. Jednak w umiarkowanych ilościach można uznać je za zdrowe, ponieważ posiada witaminy oraz składniki mineralne, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. W maśle orzechowym znajdują się składniki cenione w wielu rodzajach diet - np. na diecie wegetariańskiej ważne jest żelazo, które zawierają orzechy arachidowe. Dodatkowo masło orzechowe jest bogate w błonnik, wapń, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, kwas foliowy, witaminę E, miedź oraz tłuszcze nienasycone.
Orzechy, z których przygotowywane są masła orzechowe, zawierają sporą ilość kalorii. Warto więc zwrócić uwagę na ich podaż w diecie, ponieważ nadmiar kalorii może prowadzić do rozwoju nadwagi czy otyłości. Jednak nie przekreślajmy orzechów tylko ze względu na kalorie - ponieważ posiadają również właściwości zdrowotne (są doskonałym źródłem jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć cholesterol LDL we krwi czy wspomagają regulację poziomu cukru we krwi). Wszystkie orzechy są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy. Związki te pomagają w neutralizacji wolnych rodników, przez co zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się naszego organizmu. Orzeszki ziemne są najczęściej wykorzystywane do produkcji masła orzechowego. Znajdziemy w nich przede wszystkim jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, wapń, żelazo, magnez, fosfor oraz potas. Orzeszki ziemne zawierają sporo właściwości odżywczych, a są przy tym dużo tańsze niż inne odmiany orzechów.
Podsumowując: wiesz już, czy warto jeść masło orzechowe. Można uznać je za dietetyczne, jeśli będziesz spożywać je w niewielkich ilościach jako dodatek do dań. To dlaczego warto włączyć masło orzechowe do diety, przedstawiono powyżej. Masło orzechowe świetnie sprawdzi się jako dodatek o wysokiej kaloryczności do podbicia energii w diecie wysokokalorycznej (warto jednak włączać je z rozsądkiem). Masło orzechowe możesz wykorzystać jako dodatek do ciast lub posmarować nim pieczywo. Masło z orzechów arachidowych świetnie sprawdzi się również jako dodatek do owsianek.