Czy masło jest zdrowe? Co jeszcze warto wiedzieć?
Czy masło jest zdrowe? To pytanie, które zadają sobie wszyscy jego miłośnicy. Jednak odpowiedź na nie nie jest jednoznaczna. Warto pamiętać o tym ile, a także, w jakiej formie spożywamy masło. Spożywanie codziennie do dwóch łyżeczek masła nie zwiększa częstotliwości występowania chorób serca, w tym zawałów. Jedzenie masła jako dodatku do potraw, czy kanapek nie jest powiązane z ogólną śmiertelnością populacji. Warto jednak zrezygnować ze smażenia na nim, gdyż w trakcie wysokiej temperatury dochodzi do jego utleniania i powstawania szkodliwych związków.
Należy pamiętać, że od dawna masło gościło w diecie na co dzień. To znaczy, że nie jest niebezpieczne. Kluczem jest jednak umiar. Gdy dodajemy odrobinę masła na kanapki, nie ma ono negatywnego wpływu na zdrowie. Masło nie jest produktem bezwartościowym. A więc jakie ma witaminy i wartości odżywcze? Masło jako jeden z nielicznych produktów spożywczych dostarcza witaminy D. Wprawdzie nie są to wielkości duże, jednak witamina ta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego dobrze dostarczać ją różnymi dogami.
Obecnie na rynku dostępnych jest wiele zamienników masła np. margaryna roślinna, czy mix masła. Jeśli szukaj dobrej alternatywy, która pozwoli nieco lepiej zadbać o układ krwionośny, to jak najbardziej możesz sięgać po te produkty. Margaryna jest w przeciwieństwie do masła produktem stworzonym z tłuszczów roślinnych. Przez co nie zawiera tłuszczów nasyconych. Mix masła zwykle ma dodatek tłuszczów roślinnych, co pozwala zachować smak masła, jednak nieco obniżyć ilość szkodliwych nasyconych tłuszczów. To dobre wybory do kanapek, czy tostów. Jednak należy pamiętać, że nie wolno na nich smażyć. Kiedyś unikało się zastępowania masła margarynami, ze względu na wysoką ilość nasyconych kwasów typu trans. Izomery trans są niezwykle szkodliwe dla układu krwionośnego. Jednak obecnie, ze względu na zmianę produkcji margaryn ich ilość jest bardzo zmniejszona, przez co większości jest ich mniej nawet niż w tradycyjnym maśle. Jednak najczęściej tyczy się to miękkich margaryn kubeczkowych. Te twarde, w kostkach, używane do pieczenia, w wielu przypadkach wciąż dostarczają izomerów trans.
Masło jest tłuszczem zwierzęcym, zawierającym co najmniej 80% tłuszczu. Produkowane jest ze śmietanki, która powstaje po odwirowaniu mleka. Śmietanka składa się zazwyczaj z 30-35% tłuszczu, ma barwę białą lub lekko kremową. Robi się je najczęściej z mleka krowiego.
Czy masło jest szkodliwe? Jedzenie masła wcale nie musi mieć negatywnego wpływu na zdrowie. Gdy masło jesz na kostki, to zapewne nie wyjdzie ci to na zdrowie. Jednak jeśli pojawia się w menu od czasu do czasu, to raczej nie stanowi to większego problemu. Dobrze jest pamiętać, że samo jedzenie ciężko jest zakwalifikować jako zdrowe lub niezdrowe. Liczy się szerszy kontekst. Wiadomo, że jedzenie mniej odżywczych produktów raz na jakiś czas nie zwiększa ryzyka chorób, dzieje się tak tylko gdy goszczą one w menu regularnie, w dużych ilościach. Masło jest produktem odżywczym, jedyną jego wadą jest dość wysoka ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, jednak jeśli równoważysz ich ilość dużą zawartością owoców i warzyw, a także pełnoziarnistych produktów nie masz się co martwić.