Czy makaron tuczy? Co jeszcze warto wiedzieć?
Czy makaron tuczy? Makaron jest produktem o dość wysokiej kaloryczności, podobnie jak inne produkty skrobiowe. Jednak zapewnia on również sytość na długi czas. Warto pamiętać, że żaden pojedynczy produkt nie wpływa negatywnie na masę ciała, sylwetkę kształtują codzienne wybory i to jak wygląda dieta na co dzień. Jeśli chcesz zadbać o zdrowe menu, wybieraj jednak makarony pełnoziarniste, które dostarczają większej ilości witamin, a także te na bazie roślin strączkowych, są one dodatkowo źródłem białka.
Czy makaron jest kaloryczny? Na to pytanie można odpowiedzieć "to zależy". W porównaniu do owoców i warzyw ma dość sporo kalorii, jednak mniej niż tłuste mięsa. Kaloryczność makaronu nie jest wyższa niż innych produktów skrobiowych. Warto jednak pamiętać, że niezwykle ważne jest to, w jaki sposób połączymy makaron z innymi składnikami. Jeśli makaron podamy w towarzystwie tłustego sosu, bez żadnego warzywa, to może to nie być zbyt odżywczy, czy wartościowy posiłek.
Składnikami do produkcji makaronu są mąka i woda. W zależności od rodzaju makaronu do jego wyrobu wykorzystuje się różne rodzaje mąk. W zależności od tego, jaka mąka zostanie wykorzystana do produkcji, takie właściwości będzie miał konkretny makaron. Bardzo duże znaczenie ma to, jaki makaron wybierzemy. Makaron pszenny, czyli tzw. biały ma mniejsze wartości odżywcze, niż makaron razowy. Dlatego to właśnie ciemny makaron pełnoziarnisty jest bardziej preferowanym wyborem na co dzień. Makaron jest produktem o umiarkowanej kaloryczności, co oznacza, że nie trzeba się martwić jego obecnością na diecie, nawet redukcyjnej. Dodatkowo na jego wartość energetyczną zwiększają sosy, z którymi są podawane. Jest źródłem białka, zwłaszcza gdy sięgamy po ten na bazie strączków. Zawiera również witaminy z grupy B oraz miedź, cynk, żelazo i magnez. Warto jednak pamiętać, że zawartość witamin i składników mineralnych jest nieznaczna w makaronach białych. Znacznie więcej zawierają ich makarony pełnoziarniste, które dodatkowo są również bardziej sycące i odżywcze. Dlatego warto makarony białe zastąpić makaronami pełnoziarnistymi.
To jak zostanie ugotowany makaron, ma ogromne znaczenie dla jego właściwości. Ugotowany makaron w większości ma wyższy indeks glikemiczny. Im dłużej gotowany, tym gorszy dla gospodarki węglowodanowej. Najlepiej więc gotować makaron al dente, dzięki temu łatwiej kontrolować glikemię. Makaron w postaci al dente jest jędrny i sprężysty. Nie gotuj makaronu zbyt długo. Nie musisz też dodawać do wody oleju czy oliwy.
Makaron to jeden z najczęściej spożywanych produktów zbożowych na świecie. Idealnie sprawdza się z aromatycznymi sosami, pesto, czy oliwą. Można dodawać go również do zup - co w Polsce jest niezwykle częstą praktyką. Istnieje wiele jego rodzajów oraz kształtów, które mają różnorakie przeznaczenie. Grube wstążki zwykle zjada się z sosami mięsnymi, cienkie spaghetti z kremowymi sosami, a mniejsze formy z pesto i sosami pomidorowymi. Najczęściej makaron jada się we Włoszech, skąd pochodzi wiele oryginalnych przepisów.