Czy kefir jest zdrowy? Co jeszcze warto wiedzieć?
Kefir to jeden z tych napojów, który wciąż nie gości na stołach zbyt często. Wiele osób nie włącza go do diety ze względu na jego specyficzny smak i zapach. Warto jednak włączyć go do diety zw względu na jego właściwości.
Czy kefir jest zdrowy? Kefir to napój z mleka fermentowanego zawierający charakterystyczną mikroflorę ziaren kefirowych. Ten napój mleczny zaliczany jest do jednych z najzdrowszych produktów nabiałowych. Kefir z uwagi na wysoką wartość odżywczą i zawartość probiotyków wspomaga pracę układu odpornościowego. Kefir jest napojem łatwostrawnym, wspomagającym oczyszczanie organizmu z uwagi na zdolności przyspieszania perystaltyki jelit. Oprócz tego kefir posiada również inne właściwości zdrowotne:
- dobrze wpływa na wygląd skóry,
- ma dobry wpływ na stan kości,
- wykazuje działanie antybakteryjne,
- ma możliwość hamowania rozwoju komórek rakowych,
- obniża poziom cholesterolu we krwi.
Kefir ma bezsprzecznie pozytywny wpływ na zdrowie. Kefir naturalny to prawdziwa skarbnica witamin i składników odżywczych. Jego wartości odżywcze sprawiają, że to produkt zdrowszy niż mleko, czy jogurt. Zawarte w nim witaminy z grupy B korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego, wspomagając terapię zaburzeń snu, depresji czy łagodząc objawy zespołu nadpobudliwości u dzieci. Kefir zawiera trzy razy więcej pożytecznych bakterii i składników odżywczych niż jogurt, w tym wiele szczepów probiotycznych i gatunków nieobecnych w tym drugim. Jednym z nich jest Lactobacillus kefir, który występuje jedynie w kefirze. Może on walczyć z licznymi infekcjami i bakteriami, w tym z salmonellą czy E. coli. Wykazano jego silne działanie przeciwzapalne, co może znaleźć zastosowanie w zapobieganiu wielu chorób o podłożu zapalnym, jak np. astma, czy reumatyzm. Dowiedziono, że bakterie kefiru są w stanie złagodzić dolegliwości zespołu jelita drażliwego. Działanie kefiru, pozwalające na tłumienie reakcji alergicznych. W dodatku kefir, a dokładniej zawarte w nim bakterie kwasu mlekowego, są w stanie przetwarzać laktozę na kwas mlekowy, dzięki czemu może on być bezpiecznie stosowany przez osoby cierpiące na nietolerancję laktozy. Organizmy osób pijących co najmniej jedną szklankę tego napoju dziennie wykazują zdolność do szybszej regeneracji mięśni, a także korzystnie oddziałują na wytrzymałość oraz kondycję. Jest on zatem idealnym napojem dla osób aktywnych fizycznie, a także tych zajmujących się sportem zawodowo. Kefir jest naturalnym probiotykiem wskazanym do spożywania przez osoby podczas antybiotykoterapii oraz po jej przebyciu ze względu na szkodliwy wpływ leków na mikroflorę jelitową.
Oczywiście jednak nie każdy będzie dobrze tolerował ten produkt. A kto nie powinien pić kefiru? Picie kefiru nie będzie wskazane dla osób, które nie tolerują białek mleka. To również niezbyt dobry wybór dla osób z problemami z układem pokarmowym, zwłaszcza z jelitami. Przeciwskazania do stosowania kefiru to:
- zapalenie trzustki
- wrzody żołądka
- wrzody dwunastnicy
Niektóre kefiry mogą zawierać duże ilości cukru, w takim wypadku powinny na nie uważać osoby cierpiące z powodu cukrzycy.