Czy kawa wypłukuje magnez? Co jeszcze warto wiedzieć?
Kawa to napój, który przygotowywany jest na bazie palonych oraz mielonych ziaren kakaowca. Kawa najczęściej podawana jest na gorąco, jednak w okresie letnim chętniej sięgamy po kawę mrożoną. W domu najczęściej przygotuje się kawę czarną sypaną lub rozpuszczalną z dodatkiem mleka lub bez dodatku mleka, z cukrem lub bez. W dalszej części dowiesz się czy spożywanie kawy wypłukuje magnez. Kawa to jedna z najbardziej popularnych używek i stanowi główne źródło kofeiny.
W sklepach dostępna jest kawa w ziarnach palonych i niepalonych, kawa mielona oraz kawa rozpuszczalna. Kawę możemy podzielić również ze względu na sposób zaparzania. W tym podziale możemy wyróżnić:
- espresso oraz napoje przygotowane na jego bazie (do przygotowania tego rodzaju kawy wykorzystuje się ekspres z powolnym przepływem gorącej wody pod ciśnieniem). Możemy zaliczyć tu espresso, latte macchiato, flat white, cappuccino, mochę, caffe latte oraz espresso macchiato.
- napar przelewowy - do jego produkcji nie jest stosowane zwiększone ciśnienie. Najbardziej znana kawa przygotowywana tą metodą to kawa filtrowana (do jej przygotowania wykorzystuje się filtr metalowy lub papierowy).
- kawy gotowane. Możemy zaliczyć do nich kawę parzoną oraz turecką.
- kawy mrożone. Chętnie przygotowywane są w okresie letnim, ponieważ są bardzo orzeźwiające. Kawy mrożone przygotuje się na bazie kawy instant, filtrowanej lub espresso. Najbardziej znana kawa mrożona to frappe.
Dzienne zalecane spożycie kofeiny szacuje się na około 300 mg, co odpowiada 3 filiżankom kawy spożywanej w ciągu dnia. W przypadku spożywania większej ilości kawy mogą wystąpić negatywne skutki, do których możemy zaliczyć osłabienie pamięci, problemy z zasypianiem, zwiększenie uczucia niepokoju oraz lęku.
Istnieje powszechne przekonanie, że kawa wypłukuje niektóre minerały, a czy kawa wypłukuje magnez z organizmu? Kofeina zawarta w kawie spożywana w dużych ilościach (około 400 mg na dzień) ma właściwości moczopędne i może wpływać na wypłukiwanie elektrolitów, w tym magnezu, z organizmu. A ile magnezu wypłukuje kawa? Badania potwierdzają, że spożywając 4 filiżanki mocnej kawy możemy wypłukać około 4 mg magnezu, jednocześnie spożywając 4 filiżanki kawy dostarczymy do organizmu około 14 mg magnezu - zatem bilans magnezu jest dodatni.
Kawa przeważnie kojarzona jest z właściwościami uzależniającymi oraz z przebarwianiem szkliwa zębów, często obwinia się ją także za skurcze mięśni. Jednak posiada ona składniki odżywcze, które również korzystanie wpływają na nasze zdrowie. Kawa często wykorzystywana jest w przemyśle farmaceutycznym oraz kosmetycznym, np. ze względu na obecność w ziarnach kawy substancji opóźniających proces starzenia się skóry. Ziarnka kawy stanowią doskonałe źródło antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki w organizmie oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Dodatkowo kawa dostarcza witaminy oraz składniki mineralne do których zaliczyć możemy: witaminy z grupy B, żelazo, sód, cynk, miedź, magnez, mangan czy nikiel.
Podsumowując wiesz już czy kawa wypłukuje magnez z organizmu. Kawa czarna sypana lub rozpuszczalna często przygotowywana jest na imprezach rodzinnych. Kawa z mlekiem stanowi doskonały dodatek do ciast i deserów. Kawa posiada właściwości pobudzające, dlatego warto ograniczyć jej spożywanie głównie wieczorem.