Czy kawa podnosi ciśnienie? Co jeszcze warto wiedzieć?
Kawa jest napojem znanym na całym świecie. Popularna jest głównie poprzez swoje pobudzające działanie. Oprócz tego udowodniono, że pita w rozsądnych ilościach może zmniejszać ryzyko cukrzycy, zmniejszać uczucie stresu, a nawet bólu mięśni. Wskazuje się, że dziennie można wypić do pięciu filiżanek kawy.
Napój ten powstaje z palonych, a następnie zmielonych ziaren kawowca. Uprawa kawy ma swoje początki w Etiopii, ale już w XVI wieku zjawiła się na terenie Europy. Od tego momentu pojawiły się dziesiątki sposobów parzenia i spożywania kawy. Do najbardziej popularnych należy espresso (przepływ wody pod ciśnieniem), napary przelewowe, kawy gotowane, kawy z makinetki, kawy próżniowe, kawa sypana czy napary z kaw typu instant, czyli inaczej kawa rozpuszczalna. Każdy z wyżej wymienionych nadaje ziarnom kawy innego smaku. Jeśli chodzi o wzbogacanie smaku czarnej kawy, to oprócz tradycyjnego dodatku mleka i cukru, występują również domieszki napojów alkoholowych, oleju kokosowego czy cynamonu.
Jak wpływa mocna kawa na organizm? Spożywając kawę, najwięcej osób wybiera ją ze względu na kofeinę, która ma przede wszystkim pobudzić. Działanie kofeiny polega na tym, że pobudza ona OUN, czyli ośrodkowy układ nerwowy. Tym samym poprawia koncentrację, refleks i również poprawia humor, ponieważ blokuje receptory odpowiedzialne za odczuwanie zmęczenia. Przez to, to najczęściej wybierany rano napój na świecie.
Czy kawa podnosi ciśnienie tętnicze? W zaleceniach ESC (Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego) stwierdzono, że kofeina obecna w kawie podwyższa ciśnienie krwi, jednak samo picie kawy ma wiele korzyści zdrowotnych w odniesieniu do układu sercowo-naczyniowego.
Wpływ kawy na organizm to nie tylko kofeina, ale także wiele związków bioaktywnych, które chronią nasze komórki przed uszkodzeniami, a tym samym mogą zapobiegać powstawaniu miażdżycy, zawału, udaru czy nowotworów.
Według badań przeprowadzonych w 2018 roku przez Andrew M. Freemana podwyższenie ciśnienia krwi występuję u osób, które piją kawę sporadycznie, a długoterminowe picie kawy nie zwiększa ryzyka nadciśnienia. Według najnowszych wytycznych kawa nie przyczynia się do rozwoju nadciśnienia, a za jej powstanie odpowiedzialna jest otyłość, nadmiar soli w diecie i siedzący tryb życia. Także przy nadciśnieniu można pić kawę, a na dużo większą uwagę zasługuje rodzaj diety i tryb życia osoby chorej.
Kofeina, choć kojarzy się głównie z kawą, występuję również w innych napojach, takich jak czarna herbata, słodkie napoje gazowane typu cola, napoje energetyczne czy kakao. Dla osoby dorosłej bezpieczne zawartość kofeiny w diecie w ciągu dnia wynosi około 400 mg lub do max 7 mg / kg masy ciała. Coraz częściej pojawiają się sytuacje bardzo niepokojące lekarzy i dietetyków, czyli … dzieci pijące napoje energetyczne. Dla nastolatków bezpieczna dawka to około 2,5 mg /kg masy ciała. Szklanka energetyka może dostarczyć nawet 100 mg kofeiny. Biorąc pod uwagę również inne źródła kofeiny takie jak herbata czy czekolada bezpieczna dawka może być kilkukrotnie przekroczona, co w negatywny sposób wpływa na zdrowie. Znacznie pogorszyć się może jakość snu i wchłanianie składników mineralnych z pożywienia. Dodatkowo może pojawić się nerwowość, drgawki, problemy z koncentracją, zawroty głowy i kołatania serca. Im wcześniej w diecie dzieci pojawią się duże dawki kofeiny, przekraczające bezpieczne dawki, tym większe ryzyko uzależnienia i potrzeby spożywania coraz większych dawek do prawidłowego funkcjonowania w ciągu dnia. Warto więc zwracać uwagę na to ile procent kofeiny w ciągu dnia dostarczasz z kawą, a ile również z innych źródeł.
Jeśli zastanawiasz się, ile kofeiny ma kawa, to wszystko zależy od tego, jaką kawę wybierzesz. Espresso ma 100 mg kofeiny w pojedynczej porcji. Kubek kawy rozpuszczalnej to od 50 do 80 mg kofeiny. Filiżanka kawy parzonej zawiera ok. 74 mg kofeiny, w zależności od proporcji kawy i wody.