Czy kaszanka jest zdrowa? Co jeszcze warto wiedzieć?
Czy kaszanka jest zdrowa? To pytanie, które na pewno stawia sobie każdy miłośnik grillowania. To właśnie wtedy po kaszankę sięga się najczęściej. Warto wiedzieć, że kaszanka to produkt, który składa się głównie z podrobów i kaszy. I choć kasza jest świetnym źródłem błonnika, a podroby są niezwykle odżywcze, to warto pamiętać, że jest to również źródło nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Nie będzie więc dobrym wyborem dla osób z chorobami układu krążenia.
Wiele osób zastanawia się, czy kaszanka tuczy. To ze względu na jej dość sporą kaloryczność. Warto jednak pamiętać, że pojedynczy produkt nie wpływa na gromadzenie nadmiernej masy ciała, chyba że jemy go nadmiernych ilościach, przez większość czasu. Jeśli kaszanka pojawia się w Twoim menu tylko czasami, nie musisz się martwić, że negatywnie wpłynie na sylwetkę, czy zdrowie, nawet jeśli jest kaloryczna. Może pojawiać się więc nawet na diecie.
Czy kaszanka nadaje się dla cukrzyków? Indeks glikemiczny kaszanki nie jest wysoki. Dzięki temu nie będzie ona istotnie zwiększała glikemii po posiłku. Warto jednak pamiętać, że nadmierna podaż w diecie nasyconych kwasów tłuszczowych ma negatywny wpływ na zdrowie całego organizmu i może pogarszać symptomy cukrzycy.
Kaszanka to produkt, który w głównej mierze składa się z podrobów. Do jej produkcji wykorzystuje się najczęściej krew wieprzową oraz dodatki w postaci kaszy gryczanej, jęczmiennej. Można w niej znaleźć również kawałki wątróbki wieprzowej, skórek wieprzowych oraz rozmaite przypraw. Jakoś kaszanki jest uzależniona od surowców, które zostały wykorzystane do jej przygotowania oraz procentowej zawartości składników.
Kaszanka, choć dla wielu wydaje się produktem niezbyt apetycznym, nie jest produktem bezwartościowym. Ze względu na użyte do jej przygotowania składniki, ma ona dobre właściwości odżywcze. Kaszanka jest doskonałym źródłem żelaza, głównie ze względu na sporą ilość dodanej krwi. Obecna w kaszance kasza jęczmienna i gryczana uchodzi za bogate źródło cynku, potasu oraz witamin z grupy B. Jej regularne spożycie pozwala uzupełnić niedobory tych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu składników. Ponadto najczęściej używana w produkcji kaszanki kasza gryczana posiada właściwości odkwaszające organizm, obniża ciśnienie krwi, pomaga w niedokrwistości dzięki dużej zawartości witaminy E i kwasu foliowego, a także nie zawiera glutenu.
Warto pamiętać, że niezwykle rzadko jeden produkt decyduje o tym, czy nasza dieta jest zdrowa, czy nie. Liczy się całokształt decyzji podejmowanych każdego dnia. Warto dbać o swoją dietę na co dzień, wybierając odżywcze i wartościowe produkty. I choć kaszanka ma swoje zalety oraz wady, to oczywiście może być częścią zdrowej diety, jeśli tylko zadbamy o odpowiednie skomponowanie posiłku. W odżywczej diecie najbardziej liczy się odpowiedni balans, a także umiar. Każdy produkt, nawet ten zawierający wiele właściwości zdrowotnych, w zbyt dużej ilości nie będzie dla nas dobry. Nadmiar wszystkiego ma skutki uboczne. Oczywiście warto wiedzieć, czy kaszanka jest zdrowa, czy szkodliwa, dzięki temu łatwiej zdecydować jak dużą część naszej diety może stanowić.