Czy kasza manna jest zdrowa? Co jeszcze warto wiedzieć?
Czy kasza manna jest zdrowa? To opcja, która doskonale sprawdza się na diecie lekkostrawnej, ze względu na to, że jest delikatna i nie obciąża układu pokarmowego. Warto jednak pamiętać, że zwykle posiada wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest dobrym wyborem dla osób, które mają cukrzycę lub problemy z gospodarką węglowodanową.
Kasza manna gości na polskich stołach od dawna. Zwykle gotowana na mleku, idealnie sprawdza się na śniadanie, czy jako dodatek bardzo deserowy. Można jednak przygotowywać ją również na wodzie, w takiej opcji doskonale sprawdzi się w zupach. To również dobra opcja do zagęszczania sosów, czy kotletów, gdy nie chcemy używać bułki tartej. Kasza sprawdza się idealnie dla dzieci - jest delikatna i słodka, więc maluchy ją uwielbiają. Sprawdzi się jednak również dla dorosłych.
Warto jednak wiedzieć, że kasza manna ma również właściwości odżywcze. Nie tylko jest lekkostrawna, ale również bardzo sycąca. Właściwości kaszy manny sprawiają, że zdecydowanie może ona stanowić część zdrowej diety dla każdego. Kasza manna zawiera małe ilości białka, błonnika, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, wśród których w największej ilości - w stosunku do pozostałych - występuje fosfor, żelazo i miedź. Z kolei, jeśli chodzi o wapń, to ma go więcej niż kasza jaglana. Mimo że kasza manna należy do kategorii kasz drobnych, jest produktem o wysokiej wartości energetycznej. Podobnie, jak w przypadku pozostałych produktów zbożowych, spożycie kaszy manny zalecane jest w żywieniu osób pracujących fizycznie, dzieci i młodzieży oraz osób chorych – zwłaszcza narażonych na nieżyt jelit. Kasza manna dostarcza również argininę, to aminokwas, który odgrywa niezwykle ważną rolę w profilaktyce fenyloketonurii, cukrzycy, osteoporozy, a także chorób sercowo-naczyniowych. Spożywanie produktów bogatych w ten składnik pomaga obniżyć stężenie trójglicerydów, homocysteiny, a także glukozy.
Kasza manna natomiast doskonale sprawdza się dla osób, które potrzebują lekkich i odżywczych produktów. Spokojnie może więc gościć w menu osób:
- z chorobą refluksową,
- z wrzodami żołądka,
- z zapaleniem błony śluzowej żołądka,
- z chorobami wątroby,
- po przebytych operacjach,
- z problemami trawiennymi.
Warto wiedzieć, że kasza manna to produkt pszeniczny. Nie będzie więc odpowiednia dla osób, które tego zboża nie mogą jeść. Dlatego powinny z niej zrezygnować osoby, które chorują na celiakię, ale również chorobę Duhringa. To również opcja niedozwolona dla osób z alergią na gluten.
Warto pamiętać, że niezwykle rzadko jeden produkt decyduje o tym, czy nasza dieta jest zdrowa, czy nie. Liczy się całokształt decyzji podejmowanych każdego dnia. Warto dbać o swoją dietę na co dzień, wybierając odżywcze i wartościowe produkty. I choć kasza manna ma swoje zalety oraz wady, to jednak zdecydowanie może być częścią zdrowej diety. W odżywczej diecie najbardziej liczy się odpowiedni balans, a także umiar. Każdy produkt, nawet ten zawierający wiele właściwości zdrowotnych, w zbyt dużej ilości nie będzie dla nas dobry. Nadmiar wszystkiego ma skutki uboczne.