Czy kasza gryczana ma gluten? Co jeszcze warto wiedzieć?
Czy kasza gryczana zawiera gluten? To pytanie, które na pewno zadają sobie wszystkie osoby, które tego białka w swojej diecie muszą unikać. Kasza gryczana naturalnie nie zawiera glutenu. To produkt bezpieczny dla osób z celiakią, a także alergią na gluten.
Gryka nie jest zaliczana do zbóż, tylko tak zwanych pseudo zbóż, dlatego zawartość glutenu jest w niej zerowa, więc spokojnie może być częścią diety bezglutenowej. W tym kontekście kasza gryczana plasuje się w tej samej grupie produktów co amarantus, komosa, ryż, kukurydza, tapioka, maniok czy sorgo.
Gluten to grupa białek roślinnych, które występują przede wszystkim w ziarnach zbóż (pszenica, żyto i jęczmień) i produktach, które są z nich wytwarzane. To właśnie za sprawą glutenu, który ma właściwości spajające, możemy z mąki pszennej uformować ciasto o dobrej elastyczności. Niestety dla części osób gluten nie jest składnikiem bezpiecznym. Celiakia, czy alergia na gluten sprawia, że białko to należy wyeliminować z diety, gdyż nawet niewielkie jego ilości mogą być groźne dla zdrowia. Gluten w przypadku osób, które nie mogą go spożywać stanowi największe niebezpieczeństwo dla jelit oraz kosmków jelitowych. Kosmki jelitowe ulegają uszkodzeniu przy spożyciu produktów glutenowych. Jest to część jelit odpowiedzialna za wchłanianie składników odżywczych. Gdy zostają zniszczone, ciało nie jest w stanie pobierać odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych. Jest to więc niezwykle istotne, by unikać glutenu w przypadku tych osób.
Warto jednak wspomnieć, że dla osób zdrowych gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nie trzeba się go obawiać. Może stanowić część diety. Warto jednak próbować innych kasz i zbóż, gdyż zwiększa to różnorodność diety, a przy tym poprawia jej odżywczość.
A jaka kasza zawiera gluten? Do zbóż glutenowych zaliczyć możemy:
- pszenicę,
- żyto,
- jęczmień,
- owies.
Choć ten ostatni składnik czasami jest pomijany, gdyż zawiera on niewiele glutenu.
Kasza gryczana powinna często gościć w diecie ze względu na swoje właściwości odżywcze. Najczęściej używana jest zwykle kasza gryczana prażona i biała. Na diecie bezglutenowej obie mogą znaleźć swoje miejsce. Kasza biała jest delikatniejsza, więc lepiej sprawdza się w daniach słodszych. Możesz gotować ją na mleku i podawać jak owsiankę. Natomiast kasza palona doskonale sprawdza się w daniach wytrawnych. Ma dość mocny smak i aromat, który doskonale komponuje się z gęstymi gulaszami, czy sosami. Możesz serwować ją również jako dodatek do sałatki, czy bazę kaszotto. Świetnie smakuje z serem feta, czy czerwonymi burakami.
Kasza gryczana zawiera znaczną ilość błonnika, potasu, żelaza i kwasu foliowego. Dzięki zawartości kwercetyny i rutyny wzmacnia naczynia krwionośne. Warto wiedzieć, że palenie kaszy obniża jakość białka i redukuje jego właściwości przeciwutleniające, dlatego warto stawiać na niepaloną. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, a dokładniej flawonoidów kasza gryczana ma właściwości lecznicze - działa przeciwmiażdżycowo, wzmacnia naczynia krwionośne. Obniża również ryzyko wystąpienia nadciśnienia i chorób układu krążenia.