Czy jajko to nabiał? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jajka to produkt, który przez wielu z nas jest często używany w kuchni.
Są jedynym źródłem pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.
Ich zastosowanie jest bardzo wszechstronne, ponieważ możemy je przygotować praktycznie na każdy posiłek. Na śniadanie jajko idealnie sprawdzi się w wielu formach, takich jak mollete, czyli na miękko, półmiękko i na twardo.
Wiele osób wrzuca jajka do jednego worka z produktami nabiałowymi, jednak czy jajka zalicza się do nabiału?
Niestety, nie i nie powinniśmy wrzucać jajek do jednego worka z produktami nabiałowymi. Jajka pochodzą od kury, która nie należy do ssaków, dlatego w tej klasyfikacji jajek nie można zaliczyć do nabiału. Z morfologicznego punktu widzenia jajka są bardziej podobne do produktów mięsnych. Zatem, co jest nabiałem?
Do takich produktów należą jogurty, kefiry, śmietana, masło, sery żółte, twarogi
Jajka kurze mają niesamowite właściwości, a białko jaj zawiera niezbędne aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są syntetyzowane przez nasz organizm.
Dlatego koniecznie powinniśmy włączać jajka do naszych posiłków.
W prosty sposób przygotujesz też lunch z dodatkiem jajka, wystarczy, że je ugotujesz i dodasz do sałatki pełnej warzyw i sałaty.
Warto postawić tutaj, też na dodatek grillowanej piersi z kurczaka, czyli drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E.
Wtedy lunch będzie bardzo syty i pełnowartościowy, dlatego doda Ci energii na resztę dnia.
Dowolnie ugotowane jajka sprawdzą się również na wieczorny posiłek, czyli kolację. Warto przygotować kanapki z ich dodatkiem w tej porze dnia, ponieważ są bogate w tryptofan aminokwas, który jest ściśle związany z metabolizmem metioniny, czyli głównego hormonu odpowiedzialnego na nasz sen.
Jeśli zmagasz się z bezsennością, koniecznie włącz jajka w godzinach wieczornych.
Produkty bogate w tryptofan to także, pestki dyni, mleko, orzechy i banany. Warto posypać kanapki z jajkiem pestkami dyni. Kanapki to również dobry pomysł na szybki posiłek w ciągu dnia poza domem.
Oprócz samego gotowania jajek w celu ich późniejszego dalszego przygotowania powinniśmy koniecznie sparzyć skorupę jajek wrzątkiem. Wystarczy, że włożysz je na kilka minut do wrzątku lub polejesz je gorącą wodą. W taki sposób powinniśmy postępować za każdym razem przed przygotowaniem dania z jajkami. Wszystko to, aby nie doszło do zakażenia salmonella, która potencjalnie może występować na skorupce jaja, jak i w jego wnętrzu.
Skoro już wiesz, czy jajko to nabiał nie popełniaj klasycznych błędów w ich klasyfikacji. Nasuwa się pytanie, czy jajko ma laktozę? Warto wiedzieć, że jaja to produkty, które naturalnie nie zawierają laktozy w swoim składzie.