Czy jabłka tuczą? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się czy jabłka tuczą lub, czy cukier z owoców tuczy koniecznie przeczytaj i dowiedz się, jaka jest prawda.
Odpowiedź na pierwsze pytanie jest prosta, nie jabłka nie tuczą. Zacznijmy od tego, że żaden produkt tak naprawdę nie jest odpowiedzialny za tuczenie. Za wzrost naszej masy ciała odpowiedzialna jest nadmierna podaż kalorii, dochodzi do tego, wtedy kiedy spożywamy więcej pożywienia, niż potrzebuje nasz organizm, do prawidłowego funkcjonowania.
Dlatego nie możemy powiedzieć, że jabłka tuczą czy biała mąka tuczy, czy pieczywo tuczy są to tak naprawdę mity.
Prawda jest taka, że jabłka charakteryzują się niską wartością energetyczną, ponieważ w jednej sztuce jest około 90 kcal, dodatkowo ich indeks glikemiczny jest niski, dlatego mogą je spożywać osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej lub z cukrzycą. Warto wiedzieć jednak, że jabłka mają niską kaloryczność, ale wysoką zawartość cukru,
czyli nic innego niż fruktozę, która może szkodzić osobą z zespołem jelita drażliwego.
Skoro już wiesz czy są tuczące, włącz jabłka do swojej codziennej diety nie tylko na diecie, ale co codziennego spożywania. Przyniosą Ci one zdecydowanie więcej korzyści.
Jeśli brakuje Ci przepisu na ich wykorzystanie, koniecznie poznaj mój dzisiejszy.
Szarlotka to prosty pomysł na deser znany już od dawna. Unoszący się zapach duszonych jabłek z cynamonem zawsze kojarzy się z ciepłem domowego ogniska,
szczególnie teraz w okresie jesienno- zimowym. Rozgrzewające ciasto na delikatnym spodzie w towarzystwie dobrej herbaty to idealny pomysł na spędzenie czasu w rodzinnym gronie lub w czasie samotnego relaksu. To aromatyczne ciasto przygotowywane już przez nasze babcie i mamy z czasem doczekało się wielu modyfikacji. Dzisiaj przedstawię Wam pomysł na ciasto z jabłkami i galaretką.
Jak zrobić ciasto z jabłkami i galaretką?
W moim przepisie wykorzystałam mąkę gryczaną, która naturalnie jest bezglutenowa, jednak śmiało możesz skorzystać z mąki bezglutenowej lub innej mąki naturalnie niezawierającej glutenu. Jabłka obierz ze skóry i usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i posyp łyżką cynamonu. Wymieszaj jabłka w misce i pozostaw na chwilę. Nie ma znaczenia, na jaką odmianę jabłek się zdecydujesz, wszystkie będą dobre. Wyrobione ciasto podziel na dwie kule, jedna powinna być mniejsza druga większa. Tą pierwszą zostaw w lodówce. Drugą rozwałkuj na stole z odrobiną mąki.
Jabłka przełóż na patelnię i delikatnie podgrzewaj, dodaj galaretkę i przełóż owoce do formy z ciastem. Drugą porcję ciasta rozwałkuj i połóż na owocach. Tak przygotowane ciasto upiecz w piecu przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Przyznaj, że to całkiem prosty przepis?
Nie dość, że ciasto jest szybkie i łatwe to dodatkowo pyszne. Zakochają się w nim nie tylko dorośli, ale także najmłodsi członkowie rodziny. Dlatego nie zwlekaj, wypróbuj przepis na ciasto z jabłkami i galaretką. Zaskocz wszystkich gości tą odmianą tradycyjnej szarlotki.