Czy grzyby są zdrowe? Co jeszcze warto wiedzieć?
Czy grzyby są zdrowe? Grzyby bardzo często uważane są tylko za aromatyczny dodatek do dań, który jednak nie ma żadnej wartości zdrowotnej. Nie jest to jednak prawda. Są one niskokaloryczne, zawierają dużo błonnika, a także związki biologicznie aktywne, które wspierają zdrowie. Warto jednak pamiętać, że nie będą one dobrym wyborem na diecie lekkostrawnej. Leśnych grzybów nie powinno się też podawać dzieciom do 12 roku życia, ze względu na niepełną dojrzałość układu pokarmowego i większą możliwość śmiertelnego zatrucia.
Grzyby mają bardzo dobry wpływ na zdrowie, który zależy głównie od rodzaju wybranych grzybów. Nie tylko te egzotyczne, które kupić można w postaci suplementów diety, ale również grzyby leśne, które popularne są w polskich lasach. Choć może się wydawać inaczej więcej wartości niż świeże grzyby, mają te suszone. Ze względu na bogate właściwości odżywcze spokojnie mogą się znaleźć w każdej diecie.
Grzyby są także dobrym źródłem składników mineralnych, głównie potasu, fosforu i magnezu. Zawartość magnezu w grzybach jest zbliżona do zawartości tego pierwiastka w świeżych owocach czy warzywach. Poza tym występują w nich pierwiastki śladowe, takie jak miedź, cynk, żelazo, mangan, molibden i selen. Co więcej, w grzybach znajdują się również związki fenolowe, które mają właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i korzystnie wpływające na układ odpornościowy. Grzyby jadalne są bogate w witaminy z grupy B: ryboflawinę, niacynę i kwas pantotenowy. To połączenie pomaga chronić zdrowie serca.
Warto jednak pamiętać, że rzadko kiedy jeden produkt spożywczy decyduje o tym, czy nasza dieta jest zdrowa. To wszystkie nasze codzienne wybory składają się na odżywcze i pełnowartościowe menu. Warto więc sięgać po różnorodne produkty, które wspierają zdrowie i dobrze wpływają na samopoczucie. Grzyby zdecydowanie mogą być jednym z takich składników, który pozwala zadbać o lepsze zdrowie ze względu na dużą ilość witamin i składników aktywnych.
Grzyby w naszej diecie pojawiają się w różnej postaci. Możesz przygotować je:
- marynowane,
- smażone,
- duszone,
- w sosie,
- jako część farszu.
Grzyby doskonale podkreślają smak każdego dania, to wie każdy, kto kiedykolwiek ich używał. Dlatego nawet ich niewielka ilość doskonale się sprawdzi, by podkręcić potrawę. Możesz używać zarówno świeżych, jak i suszonych, czy mrożonych grzybów. Wystarczy połączyć je z masłem, śmietanką, natką pietruszki, czy cebulą, by stworzyć naprawdę smaczne danie.
Choć mają tak wiele właściwości zdrowotnych, to czy mogą zaszkodzić? Tak jak najbardziej, zwłaszcza osobom, które mają problemy z układem pokarmowym. Grzyby w większości są dość ciężkostrawne lub przygotowuje się je w sposób, dość obciążający układ pokarmowy. Należy pamiętać, że istnieje wiele gatunków grzybów, które są dla człowieka toksyczne. Nie należy ich spożywać, gdyż może się to skończyć ciężkim zatruciem lub śmiercią. Grzyby nie są też odpowiednie dla dzieci poniżej 12 roku życia, gdyż ich układ pokarmowy nie radzi sobie z możliwymi toksynami.