Czy czosnek obniża ciśnienie? Co jeszcze warto wiedzieć?
Czosnek to podstawowy produkt, który najczęściej wykorzystywany jest w kuchni aby nadać potrawom wyjątkowy aromat oraz smak. Poza sezonem jego wzrostu warto przechowywać go w odpowiednich warunkach, aby się nie zepsuł. Świeży czosnek możesz spożywać zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Czosnek na surowo świetnie sprawdzi się do przygotowania zimnych sosów (np. sosu czosnkowego, który stanowi świetny dodatek do wielu potraw). Na ciepło czosnek najczęściej podsmaża się z cebulą i wykorzystuje jako składnik wielu dań. W dalszej części dowiesz się czy czosnek jest zdrowy oraz, czy jedzenie czosnku obniża, czy podwyższa ciśnienie tętnicze krwi. Na naszej stronie znajdziesz sprawdzony sposób na przygotowanie wielu ciekawych dań z wykorzystaniem czosnku.
A więc czy czosnek obniża ciśnienie? Istnieją badania naukowe, które potwierdzają stwierdzenie, że czosnek obniża ciśnienie krwi. Systematyczne spożywanie preparatów czosnku korzystnie wpływają na ciśnienie tętnicze krwi oraz sztywność naczyń krwionośnych. Preparaty czosnku mogą wpływać na zmniejszenie zarówno ciśnienia skurczowego, jak i rozkurczowego. Spożywanie czosnku może stanowić doskonałe wspomaganie leczenia nadciśnienia tętniczego.
Czosnek to produkt, który bogaty jest w składniki biologicznie aktywne. Czosnek wykazuje właściwości antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze dzięki obecności biologicznie aktywnego składnika – allicyny (składnik ten dodatkowo odpowiada za charakterystyczny zapach czosnku). Dodatkowo w czosnku występują spore ilości składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Do witamin obecnych w czosnku możemy zaliczyć witaminę C, witaminę B1, witaminę B2, witaminę PP oraz prowitaminę A. Natomiast składniki mineralne obecne w czosnku to między innymi potas, wapień, magnez, kobalt, chrom oraz nikiel. Czosnek wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Spożywanie czosnku zmniejsza również ryzyko rozwoju wrzodów żołądka powodowanych przez Helicobacter pylori. Czosnek często spożywany jest na surowo lub jako dodatek do domowych syropów, które spożywane są przeważnie w okresie jesienno-zimowym. Regularne spożywanie czosnku może wpływać na zmniejszenie stężenia cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL, a także triglicerydów we krwi.
Podsumowując wiesz już czy czosnek obniża ciśnienie krwi. Produkt ten najczęściej wykorzystywany jest jako przyprawa, która nadaje charakterystyczny smak wielu dań. Czosnek ma właściwości odżywcze, które są bardzo pozytywne dla zdrowia, dlatego warto włączyć go do diety szczególnie w okresach wzmożonego zachorowania. Czosnek można spożywać na surowo lub po obróbce termicznej, warto jednak nie spożywać go w nadmiarze, ponieważ może podrażniać żołądek. Surowy czosnek spożywany w odpowiednich ilościach może korzystnie wpływać na zdrowie, w tym na utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi.