Czy cukrzyk może pić kawę? Co jeszcze warto wiedzieć?
Kawa to napój przygotowywany na bazie palonych oraz mielonych ziaren kakaowca. Kawę zwykle podaje się na gorąco - chociaż w okresie letnim chętniej sięgamy po kawę mrożoną. W domu najczęściej przygotuje się czarną kawę z mlekiem lub bez mleka z dodatkiem cukru, lub bez cukru. Kawa to jedna z najbardziej popularnych używek i stanowi główne źródło kofeiny. W dalszej części dowiesz się czy chory na cukrzycę może pić kawę.
W sklepach dostępna jest kawa w ziarnach palonych i niepalonych, kawa mielona oraz kawa rozpuszczalna. Kawę możemy podzielić również ze względu na sposób zaparzania. W tym podziale możemy wyróżnić:
- espresso oraz napoje przygotowane na jego bazie (do przygotowania tego rodzaju kawy wykorzystuje się ekspres z powolnym przepływem gorącej wody pod ciśnieniem). Możemy zaliczyć tu espresso, latte macchiato, flat white, cappuccino, mochę, caffe latte oraz espresso macchiato.
- napar przelewowy - do jego produkcji nie jest stosowane zwiększone ciśnienie. Najbardziej znana kawa przygotowywana tą metodą to kawa filtrowana (do jej przygotowania wykorzystuje się filtr metalowy lub papierowy).
- kawy gotowane. Możemy zaliczyć do nich kawę parzoną oraz turecką.
- kawy mrożone. Chętnie przygotowywane są w okresie letnim, ponieważ są bardzo orzeźwiające. Kawy mrożone przygotuje się na bazie kawy instant, filtrowanej lub espresso. Najbardziej znana kawa mrożona to frappe.
Zalecania dotyczące dziennego spożycia kofeiny szacuje się na około 300 mg, co przekłada się na 3 filiżanki kawy dziennie. W przypadku spożywania większej ilości kawy mogą wystąpić negatywne skutki, do których możemy zaliczyć osłabienie pamięci, problemy z zasypianiem, zwiększenie uczucia niepokoju oraz lęku.
A czy cukrzyk może pić kawę? Diabetyk bez obawy może spożywać kawę, jeśli nie ma innych przeciwwskazań do jej eliminacji z diety. Kawa rozpuszczalna oraz parzona nie posiadają węglowodanów, dlatego nie muszą być przeliczane na wymienniki węglowodanowe. Jednak osoba z cukrzycą chcąc spożywać kawę z dużą ilością mleka, powinna przeliczyć ilość mleka dodanego do kawy na wymienniki węglowodanowe (jest to spowodowane obecnością w mleku laktozy, zaliczanej do węglowodanów).
Kawa przeważnie kojarzona jest z właściwościami uzależniającymi oraz z przebarwianiem szkliwa zębów. Jednak posiada ona składniki odżywcze, które również korzystanie wpływają na nasze zdrowie. Kawa często wykorzystywana jest w przemyśle farmaceutycznym oraz kosmetycznym, np. ze względu na obecność w ziarnach kawy substancji opóźniających proces starzenia się skóry. Ziarnka kawy stanowią doskonałe źródło antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki w organizmie oraz zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Podsumowując: wiesz już, w jakich ilościach dziennie najlepiej pić kawę oraz wiesz, jaka kawa dla cukrzyka będzie najlepsza. Spożycie kawy na diecie cukrzycowej jest możliwe, jednak warto zwrócić uwagę na dodatek mleka oraz substancji słodzącej (np. cukru). Kawa ma właściwości pobudzające, dlatego warto ograniczyć jej spożywanie głównie wieczorem.