Czy cukrzyk może jeść ziemniaki? Co jeszcze warto wiedzieć?
Czy cukrzyk może jeść ziemniaki? Choć ziemniaki mają dość wysoki Indeks Glikemiczny, to warto wiedzieć, że nie muszą zostać całkowicie usunięte z diety osób z cukrzycą. Dobrze jednak odpowiednio zbilansować cały posiłek. W jaki sposób?
- Dostarczyć źródła białka np. mięsa, nabiału, strączków.
- Dodać źródła tłuszczów - np. orzechów, oleju, ryb.
Dobrze również ziemniaki najpierw ostudzić, a następnie ponownie podgrzać. Dzięki temu wytworzy się skrobia oporna - błonnik, obniżający indeks glikemiczny.
Osoba chora na cukrzycę powinna kontrolować to co trafia na jej talerz, wie to każdy diabetyk. Istnieje wiele produktów, które nie są polecane na diecie cukrzycowej. Przez długi czas jedzenie ziemniaków również nie było polecane. Są one bogate w węglowodany, przez co uznawane są za produkt potencjalnie niebezpieczny. Jednak nie musi tak być. Warto też pamiętać, że chorując na cukrzyce, nie trzeba eliminować wszystkich węglowodanów ze swojej diety. Chyba że jest się na diecie ketogenicznej, w tym przypadku obniża się ilość cukrów do minimalnej, więc ziemniaki nie będą polecane.
Cukrzyca to choroba, w której niezwykle istotna jest prawidłowa dieta. Dzięki niej można zminimalizować prawdopodobieństwo groźnych powikłań. Osoby chore na cukrzycę bardzo często zastanawiają się jakie produkty mogą jeść na diecie bez ograniczeń, a czego unikać. W sklepach istnieją specjalne składniki, czy gotowe dania z niskim indeksem glikemicznym dla diabetyków, jednak wiele osób chciałoby móc korzystać z tradycyjnej żywności, która jest po prostu tańsza i łatwiej dostępna. Tworząc dania, warto jednak się skupić na tych zasadach:
- połowa talerza należała do owoców i warzyw,
- w każdym posiłku pojawiało się źródło białka i zdrowego tłuszczu,
- wybierać zdrowe metody obróbki: gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie i duszenie,
- warto sięgać po owoce, kasze i makarony o niskim Indeksie Glikemicznym,
- produkty skrobiowe dobrze jest po ugotowaniu schłodzić, by powstała w nich skrobia oporna.
Odpowiednia dla cukrzyka dieta powinna opierać się na częstych posiłkach i wybieraniu produktów o niskim indeksie glikemicznym (IG poniżej 55). Niezależnie od typu choroby, dieta cukrzycowa jest jednym z niezbędnych elementów leczenia. Sprawdzi się także u osób, u których występuje większe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, czyli np. u tych, których rodzice zmagali się z cukrzycą, a także u osób z nadwagą, małą ilością aktywności fizycznej i niewłaściwym sposobem żywienia.
Cukrzyca to przewlekła choroba metaboliczna wynikająca z zaburzonego wydzielania lub działania insuliny - hormonu produkowanego przez trzustkę. Osób zmagających się z tą chorobą co roku przybywa. Według International Diabetes Federation w 2040 roku ma być już 642 miliony osób z cukrzycą. Na szczęście z cukrzycą można normalnie żyć, konieczne jest tylko odpowiednie leczenie i zmiana stylu życia, w tym diety. Cukrzycę można zwykle podejrzewać u osób, u których występuje wzmożone pragnienie i duża ilość oddawanego moczu na dobę. Dalszymi objawami, które sugerują cukrzycę, jest postępująca utrata masy ciała i odwodnienie, postępujące osłabienie, obniżona odporność organizmu w postaci nawracających infekcji i zmian ropnych skóry, szybko postępujące upośledzenie wzroku, dokuczliwy świąd w ujściu cewki moczowej. Cukrzyca niszczy naczynia krwionośne i nerwy, w efekcie z biegiem czasu może powodować kolejne choroby.