Czy cukrzyk może jeść rosół? Co jeszcze warto wiedzieć?
Rosół to tradycyjna zupa, która w wielu domach gości co niedzielę. Jednak osoby na specjalnych dietach, zwłaszcza na diecie cukrzycowej, często zastanawiają się, czy w ich przypadku to dobre rozwiązanie. A więc czy cukrzyk może jeść rosół?
Jeśli chodzi o czysty wywar, to nie podnosi on znacznie poziomu cukru we krwi, gdyż nie zawiera zbyt dużo węglowodanów prostych. Dlatego może z powodzeniem stanowić część diety cukrzyków. Natomiast jeśli chodzi o makaron, warto wybierać ten pełnoziarnisty i nie dodawać więcej niż 30 g. W takim wypadku zupa z makaronem również będzie dozwolona.
Osoba chora na cukrzycę musi dbać o swoją dietę w specjalny sposób. To jeden ze sposobów leczenia. Dieta cukrzycowa wielu osobom kojarzy się z dużą ilością zakazów i nakazów, jednak nie musi tak być. Można zbilansować ją odpowiednio, w taki sposób, by pojawiały się w niej produkty lubiane i popularne. Warto tylko zadbać, by w posiłku znalazły się zarówno źródła węglowodanów złożonych, tłuszczów, jak i białek. Dieta cukrzycowa w przebiegu cukrzycy typu 2 ma na celu przede wszystkim osiągnięcie i utrzymanie prawidłowego – czyli bliskiego normy – stężenia glukozy w surowicy krwi. Stosowanie diety cukrzycowej ma zapobiec wystąpieniu możliwych powikłań tej choroby, w tym stopy cukrzycowej, nefropatii oraz retinopatii. Jednak powinna umożliwiać spożywanie wszystkich produktów, oczywiście w odpowiedniej ilości.
Cukrzyca to grupa chorób metabolicznych, w której dochodzi do podwyższonego poziomu cukru we krwi. Choć przez wiele lat częste stany hiperglikemii, czyli zbyt wysokiego poziomu cukru we krwi, nie dają uciążliwych objawów, to konieczne jest odpowiednie leczenie cukrzycy w celu zapobiegania odległych, lecz bardzo groźnych powikłań.
Zdrowa zupa to dobry pomysł na posiłek, również na diecie cukrzycowej. Najlepiej bazować na tych, które zawierają sporo warzyw i błonnika. Do zup dobrze dodawać źródło tłuszczu i białka, np. jogurt. Idealnie sprawdzą się też lekkie zupy mięsne czy rybne – z pomidorami, papryką, cukinią, fasolką szparagową. Do zup świetnie nadają się także nasiona roślin strączkowych – fasola, groch, ciecierzyca czy soczewica. Nie tylko zawierają sporo białka, ale też błonnika. Bazą różnych zup dla cukrzyków powinien być dobrej jakości wywar, który dostarczy białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega oraz witamin i składników mineralnych. Wywar należy przygotowywać z chudego mięsa drobiowego lub cielęciny, będzie miał mało kalorii. Do wywaru dobrze też dodać sporo warzyw. Zamiast soli lepiej dodać do niego takie zioła jak lubczyk, tymianek, imbir. W przypadku cukrzycy konieczne jest unikanie produktów o dużej zawartości cukrów prostych, czyli o wysokim indeksie glikemicznym, tłuszczów nasyconych i izomerów trans kwasów tłuszczowych. Po ich spożyciu gwałtownie rośnie stężenie glukozy we krwi. Produkty spożywcze bogate w błonnik pokarmowy spowalniają proces wchłaniania cukrów, dzięki czemu zapobiegają nagłym wahaniom stężenia glukozy we krwi.
Teraz gdy już wiesz, czy rosół podnosi poziom cukru, możesz przygotować go w odpowiedni sposób, by był odpowiedni na obiad nawet dla cukrzyka.