Czy cukinię można jeść na surowo? Co jeszcze warto wiedzieć?
Cukinia jest doskonałym warzywem, które jest niskokaloryczne. W kuchni możemy zastosować ją na wiele różnych sposobów. W dalszej części dowiesz się, czy surowa cukinia jest szkodliwa i niezdatna do spożycia. A jak przygotować cukinię do jedzenia? Cukinię można usmażyć w panierce, upiec w piekarniku, ugotować na parze albo w wodzie, a także udusić ją w sosie. Cukinia jest doskonałym produktem, z którego możemy przygotować różnego rodzaju zupy, danie obiadowe (np. kotlety z cukinii), cukinię możemy dodać również do sałatek oraz surówek. Dodatkowo cukinia doskonale sprawdzi się do przygotowania przetworów na zimę. Potrawy z cukinii możemy przygotować w wersji wegańskiej, wegetariańskiej lub mięsnej.
A więc czy cukinię można jeść na surowo? Cukinię bez obawy można jeść na surowo. Przed spożyciem surowej cukinii warto dobrze ją wyszorować. Cukinii nie musisz obierać ze skórki przed spożyciem, ponieważ jest ona miękka oraz cienka. Czy może zaszkodzić spożywanie surowej cukinii? Jeśli w smaku jest gorzka, koniecznie wyrzuć ją, ponieważ rozwijają się w niej związki, które mogą powodować ból brzucha, wzdęcia oraz biegunkę.
Cukinie zaliczamy do warzyw lekkostrawnych. Posiada ona wiele właściwości odżywczych. Cukinia stanowi źródło witaminy C, witaminy K, niektórych witamin z grupy B oraz beta-karotenu, który stanowi prekursor do witaminy A. Dodatkowo znajdziemy w nim również składniki mineralne, do których możemy zaliczyć potas, żelazo oraz magnez. Cukinie możemy podać dla dzieci jako pierwsze z warzyw podczas rozszerzania ich diety. Warto wtedy cukinie ugotować w wodzie lub na parze oraz zmiksować na gładki mus. Witamina C oraz A zaliczane są do przeciwutleniaczy, które pomagają zmniejszyć produkcję wolnych rodników. Witaminy te wpływają zatem pozytywnie na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się skóry. Dostarczenie witaminy C z cukinii może wpływać na poprawę funkcjonowania naszego układu odpornościowego. Jest to szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności, czyli przeważnie w okresie jesienno-zimowym. Cukinia jest również warzywem o niskim indeksie glikemicznym, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie osób cierpiących na insulinooporność lub chorujących na cukrzycę. Dodatkowo niska kaloryczność cukinii wypływa na jej szerokiej zastosowanie w diecie redukcyjnej, która wspomaga walkę z nadwagą oraz otyłością.
Podsumowując: wiesz już jak jeść surową cukinię. Wiesz również, do czego ją wykorzystać oraz jak ją przygotować do spożycia w różnych formach. Zdrowa cukinia świetnie sprawdzi się do przygotowania wielu ciekawych potraw, dlatego warto włączyć ją do swojej diety w sezonie jej dojrzewania. Aby cieszyć się smakiem cukinii poza sezonem jej wzrostu warto przygotować na jej bazie pyszne przetwory. Cukinia posiada wiele witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Cukinię warto włączyć do diety wegańskiej, wegetariańskiej czy redukcyjnej.