Czy buraki kiszone można pasteryzować? Co jeszcze warto wiedzieć?
Wielu z nas nie wie, do czego używać buraki i nie włącza ich oraz przetworów z tych cennych warzyw do swojego codziennego jadłospisu, a to duży błąd. Buraki to cenne warzywa, które są bardzo zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm. Buraki czerwone swoje właściwości zdrowotne zawdzięczają betalainom. Dzięki nim nasza odporność staje się lepsza, wolniej łapiemy infekcje, dodatkowo wyganiają wolne rodniki z naszego organizmu, co zapobiega tworzeniu się procesom kancerogennym i mutagennym. Już jedna szklanka soku z buraków potrafi uchronić nas przed katarem, uwolni nas od zgagi, a także obniży ciśnienie krwi. Dlatego zaleca się spożywanie soku z buraków sportowcom i osobom aktywnym fizycznie, ponieważ są w stanie poprawić wydolność organizmu. Buraki są rzadko wykorzystywane przez nas w kuchni, najprawdopodobniej przez ich problematyczne przygotowanie. Wielu z nas kojarzy je z bałaganem w kuchni i zafarbowanymi rękoma. Jeśli decydujemy się na obróbkę buraków, warto pamiętać o zabezpieczeniu ubrania i założenia jednorazowych rękawiczek, dzięki temu nasza skóra nie ucierpi. Jeśli nie chcesz spożywać ich w całości, koniecznie przekonaj się jak pasteryzować buraki, aby były najlepsze.
- Buraki obierz z łupin i pokrój na mniejsze kawałki.
- Przełóż buraki do słoika, dodaj ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie.
- Zalej wodą z solą.
- Szczelnie zakręć słoiki i odstaw na 5 dni.
Zatem już teraz wiesz, czy buraki kiszone można pasteryzować, śmiało wykonaj domowe przetwory z buraków na zimę w swoim domu.
Buraki w tej postaci możesz użyć do takich potraw jak:
- surówka z kiszonych buraków z cebulą,
- sok z kiszonych buraków,
- sałatka z nasionami słonecznika i kiszonymi burakami,
- zupa z kiszonych buraków,
- słupki kiszonych warzyw z hummusem.
- lub dostawić w słoikach jako zapasy.
Czerwone buraki pod każdą postacią będą smaczne i zdrowe dlatego tak ważne jest, aby je włączać do naszej diety tak często, jak to tylko możliwe.
Buraki możesz włączać do swojej diety nie tylko w stałej postaci, ale też w postaci płynnej np. jako zakwas z buraków czy sok.
Jeśli chcesz przygotować posiłek z gotowanymi burakami, pamiętaj o odpowiednim zabezpieczeniu skóry, ponieważ sok z buraków silnie farbuje.
Tak przygotowane buraki będą dobre nie tylko do sałatek, dania obiadowego czy barszczu. Jeśli jednak nawet z tymi wskazówkami nie chcesz samodzielnie przygotowywać buraków postaw na kupne buraki, które są już wcześniej ugotowane. Warto włączyć buraki też w formie płynnej, jak np. sok z buraków czy zakwas z buraków, który ostatnio staje się popularny wśród osób, które dbają o swoją odporność.
Zakwas buraczany sprawdzi się też jako dodatek do zupy idealnej na święta, ale nie tylko. Postaw na rozgrzewającą i pełną warzyw zupę na co dzień. Dzięki większej ilości zakwasu buraczanego śmiało przygotujesz szybki i pożywny obiad w krótkim czasie. Warto też postawić na codzienne spożywanie zakwasu w formie napoju, wystarczy, że rozcieńczysz go z odrobiną wody i najlepszy, zdrowy napój jest gotowy. Zachęcam do spożywania zakwasu z buraków szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Skoro już wiesz jak wygląda pasteryzacja buraków kiszonych koniecznie wypróbuj mój
sprawdzony przepis i przekonaj się, że domowe, kiszone buraki są pyszne w smaku.