Czy bataty się obiera? Co jeszcze warto wiedzieć?
Bataty coraz częściej pojawiają się w naszej diecie. Wiele osób zastanawia się jednak jak je przygotować, a także czy bataty się obiera. Odpowiedź jest dość prosta. Bataty, podobnie jak ziemniaki możesz poddawać wszelkiej obróbce termicznej w skórce. Nie trzeba ich obierać, zwłaszcza, że to właśnie pod skórką gromadzą się najcenniejsze składniki odżywcze. Warto jednak pamiętać, by bataty dobrze wyszorować przed dalszą obróbką termiczną, by pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń.
Warzywa to naprawdę wspaniały dodatek do dań, zwłaszcza takie jak słodkie ziemniaki. Maja one naprawdę fantastyczny smak, ale również są bardzo sycące. Wiele osób zastanawia się czy musimy obierać je przed dalszym gotowaniem. Obieranie batatów nie jest konieczne. Sprawdzi się tylko w przypadku, gdy nie lubimy skórki, przygotowujemy gładkie puree lub eliminujemy błonnik z naszej diety.
A jak obrać słodkie ziemniaki? Bardzo prosto, tak samo jak robimy to w przypadku tradycyjnych ziemniaków. Najlepiej sprawdzi się do tego obieraczka do warzyw. Z jej pomocą obierzesz bataty bardzo szybko, a przy tym usuniesz tylko najpotrzebniejsze elementy skórki. Możesz też obierać słodkie ziemniaki przy pomocy noża. Jednak robiąc to w taki sposób zwykle używamy też sporo warzywa, które jak najbardziej nadaje się do jedzenia. Bataty można też obierać już po obróbce termicznej, przed jedzeniem.
Bataty to doskonały pomysł na urozmaicenie swojej diety. Stanowią doskonała alternatywę dla tradycyjnych ziemniaków, Są smaczne, a przy okazji naprawdę zdrowe i sycące.
Teraz, gdy już wiesz jak odpowiedzieć na pytanie "obierać czy nie?" możesz sięgać po to warzywo znacznie częściej i sposób jego przygotowania dostosować do swoich własnych potrzeb. Warto wiedzieć, że obieranie batatów nie jest konieczne do spożycia ich po obróbce. Bataty świetnie nadają się do pieczenia, gotowania, czy smażenia. Bataty możesz podawać z ulubionymi dodatkami. To ile czasu trzeba poddawać je obróbce termicznej bataty zależy od tego, czy przygotowujemy je w skórce, czy obrane, a także od wielkości samego słodkiego ziemniaka. Przeciętnie czas gotowania batatów to około 30 minut. Najlepiej gotować bataty pod przykryciem, dzięki temu zmniejszymy ilość utraconych witamin. Natomiast jeśli chodzi o pieczenie to zwykle czas obróbki wynosi około 40 minut, gdy są w kawałkach, a 60, gdy pieczemy je w całości. Jeśli chcesz skrócić czas ich obróbki podziel je na małe kawałki i raczej pozbądź się skórki. Czasami jednak warto wykazać się większą cierpliwością, by móc sięgnąć po smaczne bataty, które pełne są witamin.
Zastawiasz się, co jest zdrowsze bataty czy ziemniaki? Słodkie ziemniaki mają prawie dwa razy więcej błonnika i dużo więcej witaminy A niż zwykłe ziemniaki, zawierają też więcej niezbędnych mikroelementów przy tej samej kaloryczności (około 80 kcal). Bataty mają bardziej gęste składniki odżywcze, można więc przyjąć, że są zdrowsze. Bataty, w przeciwieństwie do ziemniaków, są bogate w witaminę A, zwłaszcza beta-karoten, który nadaje im charakterystyczną, pomarańczową barwę. Ponadto zawierają niewielkie ilości witaminy C i witamin z grupy B.