Czy banany są zdrowe? Co jeszcze warto wiedzieć?
Czy banany są zdrowe? To pytanie, które zadaje sobie każdy miłośnik tych owoców. Nic dziwnego, spośród innych wyróżnia je wyjątkowa słodycz i naprawdę łatwa dostępność. Czy można je więc jeść bez obaw? Tak, jak najbardziej. Banany to zdrowe owoce, które dostarczają mnóstwo witamin i antyoksydantów. Jednak ze względu na ich wysoki indeks glikemiczny powinny na nie uważać osoby z cukrzycą. Zwłaszcza dojrzałe banany.
Wartości odżywcze, które zawierają banany, są naprawdę wspaniałe. Jeśli zastanawiasz się, jaki jest wpływ bananów na zdrowie, to działają one naprawdę wspaniale. Oczywiście nie powinno się ich zjadać w dużych ilościach, gdyż tak jak w przypadku innych produktów, nadmiar nigdy nie jest dobry dla zdrowia, A więc ile bananów powinno się jeść? Najlepiej ograniczyć się do 1 lub 2 dziennie.
Banany sprawdzają się również dla dzieci. Warto jednak podawać im banany dojrzałe i miękkie. Warto jednak podawać dziecku obrane owoce. Skórka bardzo często jest nasączona szkodliwymi substancjami, które mają za zadanie chronić je przed szkodnikami, jednak mogą również być powodem zatrucia u małych dzieci. Najlepiej wybierać owoce dość twarde, bez uszkodzeń, ciężkie, w naturalnym kolorze, bez śladów nadpsucia, bez pleśni.
Banany dostarczają do organizmu wiele witamin. Zawierają dużo potasu (aż 360 mg w 100 g owocu), a także są źródłem magnezu, wapnia, jodu i fosforu. Banany w diecie dostarczają też dużo witaminy C, B6, A, E i K. Banany mają zdolność neutralizowania kwaśnego soku żołądkowego oraz zmniejszają podrażnienie błony śluzowej żołądka. Owoce bananowca powodują rozrost komórek śluzówki żołądka i zwiększają wydzielanie śluzu, który tworzy warstwę ochronną przed działaniem soków trawiennych. Lekarze zalecają również spożywanie bananów w celu obniżenia zbyt wysokiego ciśnienia krwi. Wszystko dzięki wysokiej zawartości potasu.
Czy niedojrzałe banany mogą zaszkodzić? Wiele osób odruchowo decyduje się na żółte banany. Obawiamy się kupować zielone lub brązowe, przekonani, że są niezdrowe. To nieprawda. Zarówno lekko niedojrzałe, jak i mocno dojrzałe owoce mają wiele cennych właściwości. Zielone banany mają najniższy indeks glikemiczny, co oznacza, że nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Z tego powodu cukrzycy powinni wybierać tylko niedojrzałe i lekko dojrzałe banany. W dodatku zielone banany bardzo dobrze działają na układ trawienny ze względu na dużą zawartość prebiotyków. Co ciekawe również przejrzałe banany mogą być ciekawym dodatkiem do diety. Bardzo dojrzały banan – ciemnożółte banany w ciemne kropki przez część osób są traktowane jako niezdrowe ze względu na ciemne plamy. Badania wykazują jednak, że na tym etapie banany są najskuteczniejsze w walce z nowotworami dzięki wysokiej zawartości substancji TNF.
Dobrze jest pamiętać, że samo jedzenie ciężko jest zakwalifikować jako zdrowe lub niezdrowe. Liczy się szerszy kontekst. Wiadomo, że jedzenie mniej odżywczych produktów raz na jakiś czas nie zwiększa ryzyka chorób, dzieje się tak tylko, gdy goszczą one w menu regularnie, w dużych ilościach.