Czy banan tuczy? Co jeszcze warto wiedzieć?
Osoby na diecie bardzo często zastanawiają się, które produkty powinny gościć w ich diecie, a które nie. Krąży bowiem wiele pogłosek na temat tego, jakie produkty są tuczące. Wśród owoców zwykle jest to banan. A więc czy banan tuczy?
Odpowiedź na to pytanie jest nieco skomplikowana. Warto pamiętać, że nie istnieją produkty "tuczące". Na nasze zdrowie i samopoczucie źle wpływa nadmiar, nieważne, czy produkt jest zdrowy, czy nie. Banany są owocami o wysokiej kaloryczności, dlatego często redukuje się jego ilość w diecie redukcyjnej, by oszczędzić nieco kalorii. Banany są jednak źródłem wielu cennych składników, więc mogą pojawić się w diecie, nawet redukcyjnej.
Produkty, które zawierają dość dużo kalorii, dla wielu osób są tuczące. Jednak żaden produkt sam w sobie nie może być tuczący. Zastanawiasz się, czy banany są kaloryczne? Banany, w porównaniu do innych owoców zawierają nieco więcej kalorii, jednak ich kaloryczność nie jest aż tak wysoka, jak np. łyżki masła, czy masła orzechowego, a to ostatnie uważane jest za bardzo fit dodatek. Banany mogą pojawiać się w diecie, zarówno te zielone, jak i żółte.
Wiele osób rezygnuje z jedzenia bananów na diecie, również ze względu na to ile cukru zawierają. Istotnie, węglowodany proste, występują w nich w dość sporych ilościach, jednak w przypadku zielonych bananów więcej w nich błonnika. Dodatkowo nawet wybierając żółte banany, czyli te bardziej dojrzałe, można z łatwością zbilansować je w posiłku. Dodając do niego źródło białka i tłuszczów.
Jedzenie bananów nie jest niczym złym. Należy pamiętać, że owoce nie są słodyczami, oprócz cukru zawierają mnóstwo cennych związków, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Mają pozytywny wpływ również na odchudzanie. Spożywanie bananów jest więc dobrym wyborem dla zdrowia.
Jak można zjadać banany na diecie? Sprawdzą się surowe, smażone, pieczone, ale również gotowane banany. Można je dodawać do swoich posiłków w różnej formie. Banany sprawdzają się zwłaszcza w daniach na słodko. Ze względu na ich słodycz można stosować je również jako słodzik w ciastach, babeczkach, czy placuszkach. Ciekawe przepisy na dania z bananów znajdziesz w wyróżnionych propozycjach na tej stronie.
Czy warto włączyć banany do swojej diety? Jak najbardziej! Banany dostarczają do organizmu wiele witamin. Zawierają dużo potasu (aż 360 mg w 100 g owocu), a także są źródłem magnezu, wapnia, jodu i fosforu. Banany w diecie dostarczają też dużo witaminy C, B6, A, E i K. Banany posiadają duże ilości potasu, dzięki czemu pomagają w normalizacji poziomu ciśnienia krwi, a także, łagodzą napięcie w żyłach i tętnicach.
Warto wiedzieć, że dieta redukcyjna, to nie dieta ograniczająca "tuczące" produkty, bo takie nie istnieją. Jest to dieta, która pomniejszona została o pewną liczbę kalorii, właściwą dla indywidualnych przypadków, by wygenerować deficyt energetyczny, a przez co umożliwić spalanie tkanki tłuszczowej. By wygenerować deficyt można wybierać produkty o mniejszej kaloryczności, jednak nie jest to konieczne. Warto sprawdzać, jaka liczba kalorii jest dobra dla nas, stosując różnego rodzaju kalkulatory dietetyczne.