Czy banan jest lekkostrawny?

Czy banan jest lekkostrawny
Czy banan jest lekkostrawny
ikona podziel się
Opublikowano: 06.05.2023 r., 23:29 | Autor: Oliwia Gawron

Banany to owoc chętnie włączany do naszej diety w różny sposób, wielu z nasz decyduje się na ich dodatek do koktajli, owsianek czy jedzenia na surowo i bardzo słusznie. Banany nawet działają nawet łagodząco na nasz układ pokarmowy.

Zatem, czy banan jest lekkostrawny?

Zdecydowanie tak, banany należą do owoców lekkostrawnych i można je jeść nawet na surowo. Działają łagodząco na układ pokarmowy.

Czy banan jest lekkostrawny? Co jeszcze warto wiedzieć?

Banany podobnie jak ziemniaki to główne źródło węglowodanów w naszej diecie. Dodatkowo są wysokoenergetyczne i zawierają sporą dawkę węglowodanów, dlatego warto niekiedy włączyć je do swojej diety.

Zatem, czy banan jest lekkostrawny?

Zdecydowanie tak, banany to lekkostrawne owoce i można je jeść nawet przy problemach żołądkowych czy wrzodach żołądka.

Skoro już wiesz, że banany w diecie lekkostrawnej powinny się znaleźć, koniecznie włącz je do swojego jadłospisu.

Możesz dodać je do koktajli czy owsianek, ale też do słodkości np. tort banoffee. To pyszne połączenie domowego biszkoptu, z bananami, kremem na bazie serka mascarpone i masy kajmakowej. Historia tego tortu sięga lat 70 XX wieku, jak widzisz, jest to już od dawna znany przepis na pyszny deser.

Dlatego dzisiaj przedstawię Ci przepis na tort banoffee.

Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na sernik chałwowy na kruchym spodzie. To klasyczny, puszysty sernik, który kocha chyba każdy, a w połączeniu z chałwą jest jeszcze lepszy.

Sernik chałwowy jest pyszny, a wbrew pozorom bardzo prosty w przygotowaniu, efekt jest niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem, na wszystkich przybyłych gościach. Może ta nowa wersja sernika z chałwą będzie gościł w Twoim domu nie tylko jako słodki deser, ale jako tradycyjne świąteczne ciasto?

Poznaj mój przepis na nowoczesny sernik z chałwą.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki, które są ogólnodostępne, w każdym sklepie, czyli herbatniki, masło, całe jaja, twaróg sernikowy z wiaderka, mascarpone, chałwa, cukier, puder, espresso i skrobia ziemniaczana.

W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Do przygotowania ciasta potrzebny jest serek mascarpone, który jest wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.

Skorzystaj wtedy z mascarpone w wersji light.

Do mojego ciasta wykonałam spód z wykorzystaniem herbatników, które stworzą chrupiącą warstwę. Możesz też zdecydować się na sernik na spodzie chałwowym o tradycyjnym nadzieniu.

Skoro wiesz, czy można jeść banany na diecie żołądkowej i czy są to ciężkostrawne owoce, koniecznie włącz je do swojej diety.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto