Co zrobić, żeby schab pieczony był miękki?

Schab to jeden z tych rodzajów mięsa, który zwykle gości na stołach w czasie rodzinnych posiłków. By był smaczny, musi być odpowiednio miękki. A więc co zrobić, żeby schab pieczony był miękki?
- Zamarynuj mięso - jest to niezwykle ważny element przygotowania. Wpływa na kruchość, smak i soczystość mięsa.
- Przed pieczeniem mięso podsmaż z obu stron - to pozwoli zamknąć jego pory i sprawi, że stanie się ono niezwykle soczyste.
- Wybierz odpowiednią temperaturę - wystarczy temperatura 160-170°C. Jeśli pieczemy surową sztukę owiniętą w folię lub w rękawie, najlepiej najpierw rozgrzać piekarnik do 200°C, a po około 30 minutach zmniejszyć ją do 160°C.
- Piecz schab pod przykryciem - zdejmij je na ostatnie 10 minut.