Co zrobić, żeby schab pieczony był miękki?? Co jeszcze warto wiedzieć?
Schab to jeden z tych rodzajów mięsa, który zwykle gości na stołach w czasie rodzinnych posiłków. By był smaczny, musi być odpowiednio miękki. A więc co zrobić, żeby schab pieczony był miękki?
- Zamarynuj mięso - jest to niezwykle ważny element przygotowania. Wpływa na kruchość, smak i soczystość mięsa. Zamiast marynowania możesz też wybrać peklowanie. Jak zapeklować schab do pieczenia? Do naczynia wrzuć sól d peklowania, zmiażdżony czosnek, liście laurowe, ziarna pieprzu czarnego, nasiona kolendry, cząber i oregano. Dodaj wodę i mieszać, aż sól się rozpuści. Schab włóż do marynaty, przykryj i wstawić do lodówki na 24 godziny. Dzięki temu będzie niezwykle soczysty i pyszny.
- Przed pieczeniem mięso podsmaż z obu stron - to pozwoli zamknąć jego pory i sprawi, że stanie się ono niezwykle soczyste.
- Wybierz odpowiednią temperaturę - wystarczy temperatura 160-170°C. Jeśli pieczemy surową sztukę owiniętą w folię lub w rękawie, najlepiej najpierw rozgrzać piekarnik do 200°C, a po około 30 minutach zmniejszyć ją do 160°C.
- Piecz schab pod przykryciem - zdejmij je na ostatnie 10 minut.
Niezwykle istotne jest również odpowiednie mięso, które wybieramy. To ono stoi w centrum tego dania, dlatego nie można sięgać po takie słabej jakości. Na co zwracać uwagę? Przede wszystkim na kolor – dobry schab jest jasnoróżowy. Mięso nie powinno być też wcześniej zamrażane. Zbyt blady będzie miękki, natomiast zbyt ciemny – twardy i suchy. Schab powinien mieć nieznaczne przerosty tłuszczyku, czyli małe, równomiernie rozłożone żyłki tłuszczu. Ten tłuszcz powinien być biały i miękki. W całym procesie odpowiada on za nawilżenie mięsa i nadanie mu kruchości. Wybieranie schabu bez tłuszczu jest błędem. Taki kawałek mięsa będzie niezwykle suchy i niezbyt smaczny. Takie mięso nie jest dobrym wyborem do pieczenia. Choć zwykle zależy nam na jak najmniejszej ilości tłuszczów zwierzęcych w diecie, to jednak do pieczenia niezbędna jest jego obecność w mięsie. Podczas wysokiej temperatury i tak ulegnie on wytopieniu, więc nie trzeba się martwić o dietę. Staraj się również nie sięgać po schab pakowany i krojony w plastry. Pokrojenie go samodzielnie nie przysparza zbyt wielu problemów, a producenci stosują wiele sztuczek, by pakowany schab lepiej się prezentował. Dlatego bardzo często tylko pierwszy plaster jest ładny i dobrze się prezentuje, a kolejne już nie są tak dobre. To może sprawić, że myśląc, że kupiliśmy niezwykle ciekawy kawałek mięsa, tylko jego niewielka część będzie smaczna i apetyczna.
Choć czerwone mięso, do którego należy schab, zwykle nie jest polecane. Schab zaliczany jest jednak do chudych mięs, dlatego może być spożywany przy różnych dietach oraz przy podwyższonym poziomie cholesterolu we krwi. Mięso to posiada wyjątkowo korzystny w porównaniu do np. drobiu stosunek kwasów omega-6 do omega-3 oraz zdecydowanie więcej witamin i minerałów.
Teraz gdy już wiesz, na co zwrócić uwagę, by pieczenie schaby przebiegło jak najlepiej, możesz wykorzystać tę wiedzę, by przygotować dobry obiad na jego bazie. Sprawdzony przepis na pyszny schab znajdziesz na tej stronie. To dokonały pomysł na pyszny niedzielny obiad dla całej rodziny.