Co zrobić żeby rosół był klarowny? Co jeszcze warto wiedzieć?
Co zrobić żeby rosół był klarowny? Możesz użyć tych prostych rad, by cieszyć się idealnie klarownym wywarem:
- Składniki zalej chłodną wodą.
- Używaj rozmrożonego mięsa.
- Wykorzystaj białko jaja kurzego - wlej je do wywaru, pozostaw do ścięcia i wyłów.
- Dodaj cebulę - najlepiej opaloną nad płomieniem.
- Wystudź rosół i dodaj do niego kilka kostek lodu, następnie zbierz tłuszcz łyżką.
Rosół to doskonały pomysł na smaczną zupę, która świetnie sprawdza się na obiad dla całej rodziny. Gotowanie rosołu niekoniecznie musi być jednak łatwe. Często zupa, choć gotowana na bazie najlepszych składników, wcale nie smakuje dobrze. Na co zwrócić uwagę? Po pierwsze, składniki powinny być w tej samej temperaturze, dzięki temu będą mogły się gotować w tym samym momencie. Po drugie nie zalewaj ich ciepłą wodą. To porada, o której wie mało osób. Zimna woda pozwala delikatnie wydobywać smak wszystkich składników. Niezwykle ważne jest również bardzo wolne gotowanie rosołu. Nie należy się spieszyć. Najlepiej gotować go na małym ogniu przez kilka godzin. Jeśli chcesz poznać dokładną instrukcję jak zrobić przepyszny rosół, koniecznie sięgnij do wyróżnionych propozycji na tej stronie. Znajdziesz tam niejeden przepis na rosół.
A co w przypadku, gdy zupa jest mętna? Jak wyklarować rosół szybko i sprawnie? Jest jeden sprawdzony sposób, który nigdy nie zawodzi. Wystarczy do wywaru dodać białko jaja kurzego. Białko pod wpływem temperatury ścina się, a przy okazji zbiera z wywaru cały tłuszcz. Możesz też przecedzić wywar i dodać do niego pianę z białek, lekko ją podgotowując. Białko zetnie się i opadnie na dno, a Ty możesz zlać bulion.
Dlaczego rosół mętnieje? Jednym z powodów mętnienia rosołu może być włożenie surowego mięsa do gorącej wody, a skutkiem takiej sytuacji jest zbyt szybkie ścinanie białka z mięsa. To powoduje, że bulion staje się nieprzejrzysty. Ważne jest również, żeby zadbać o świeżość mięsa – nieświeże mięso również może wpłynąć negatywnie na wygląd zupy. Kolejną przyczyną zmętnienia rosołu jest nieściąganie szumowin podczas gotowania. Najczęstszym błędem popełnianym w kuchni, jest zbyt szybkie gotowanie rosołu. Pozostawienie bulionu na przesadnie dużym ogniu. Czasami jednak nawet przy pilnowaniu jakości mięsa i wolnym gotowaniu zupa mętnieje, warto wtedy wykorzystać wskazówki podane wyżej, by go wyklarować.
Rosół to przepyszna i bardzo lekkostrawna potrawa. Ta zupa smakuje wybornie i na pewno przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych zup na bazie mięs. Zwykle gotuje się ją ma mięsie wołowym lub drobiowym. Ta druga opcja jest oczywiście mniej tłusta, przez co zdrowsza. Świetnie smakuje podana z drobnym makaronem i lanymi kluskami. Rosół świetnie sprawdzi się jako osobne dania lub jako baza do innych zup, czy sosów. Można go mrozić i wykorzystywać później jako domowej roboty kostka bulionowa. Może służyć również jako baza dań dla niemowlaka. Ciężko wyobrazić sobie niedzielny obiad bez rosołu - to wieloletnia tradycja w wielu polskich domach. Rosół kojarzy się nie tylko z ciepłem domowego ogniska, ale również z potrawą, która wspiera zdrowie.