Co zrobić ze szpinakiem?? Co jeszcze warto wiedzieć?
Szpinak to warzywo o zielonych liściach, które zachwycają kolorem i pięknym kształtem. Szpinak to niezwykle zdrowe i smaczne warzywo, jednak ze względu na jego wygląd i delikatny smak wiele osób zastanawia się co zrobić ze szpinakiem. Przyrządzić szpinak da się na wiele sposobów, poniżej najciekawsze pomysły:
- świeży szpinak możesz położyć na kanapki,
- szpinak idealnie nadaje się do sałatek,
- szpinakiem możesz nadziewać mięso,
- możesz go dodawać do farszu,
- świetnie sprawdza się w sosach,
- idealnie pasuje do makaronu,
- można go dodać do zupy,
- dobrze smakuje zblanszowany jako dodatek.
Jeśli brakuje ci pomysłu na dania ze szpinakiem, więcej inspiracji znajdziesz poniżej. Przepis na dania ze szpinakiem będzie doskonałym wyborem na obiad, czy kolację. Proste przepisy znajdziesz w tym wpisie.
Teraz gdy wiesz już jak zrobić smaczne i szybkie, ale również zdrowe dania na bazie szpinaku możesz wykorzystać to warzywo w swojej codziennej diecie. To dobry pomysł na urozmaicenie swojej diety. Najlepsze są oczywiście dania z dodatkiem świeżego szpinaku. Jednak, gdy nie jest dostępny dobre rozwiązanie stanowi również ten mrożony. Oczywiście nie da się go użyć w sałatkach, jednak wciąż wspaniale sprawdza się we wszystkich potrawach, które wymagają obróbki termicznej.
Szpinak to warzywo niezwykle zdrowe. Szpinak zawiera wiele cennych składników odżywczych – witamin i soli mineralnych oraz beta-karoten i luteiny, które są silnymi przeciwutleniaczami. Liście szpinaku są bogate szczególnie w witaminę C, żelazo, potas, magnez i kwas foliowy. Pochodzi z Bliskiego Wschodu i był uprawiany w Persji tysiące lat temu. Stamtąd trafił do Chin i przedostał się do Europy. Szpinak szybko stał się podstawą wielu kuchni kulturowych. Ze względu na bogactwo składników odżywczych, szpinak świeży, a szczególnie jego liście, znajdują się wśród produktów spożywczych, stanowiących podstawę w profilaktyce nowotworowej. Wynika to, chociażby z badań naukowców z Uniwersytetu Harvarda, którzy po 30 latach analiz umieścili szpinak wśród 8 elementów diety, które znacząco zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Badania potwierdziły, że liście szpinaku wykazują właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Jest to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – znanych przeciwutleniaczy, których w szpinaku jest pod dostatkiem. Zielone liście szczególnie zalecane są kobietom w ciąży. Zawarty w nich kwas foliowy zapobiega wadom układu nerwowego płodu. Ponadto chroni on przed chorobami układu krążenia.
Szpinak to warzywo, którego dobrodziejstwo nie jest wystarczająco doceniane. Warto to zmienić. Ze względu na jego uniwersalne zastosowanie wspaniale sprawdzi się w wielu potrawach na co dzień. Szpinak można bez przeszkód dodawać do sałatek, naleśników i koktajli. Świetnie sprawdzi się w daniach głównych, na przykład przy przygotowywaniu kotletów albo zup. Równie dobrze zielone liście dodawane są do sosów, pasztetów lub zapiekanek – nie tylko aby wzbogacić smak, ale również nadać potrawom zdrowotne właściwości.