Co zrobić ze śliwek? Co jeszcze warto wiedzieć?
Śliwki to bardzo cenne owoce, które wyróżniają się swoimi właściwościami prozdrowotnymi. Spożywanie potraw ze śliwką może znacznie poprawić funkcjonowanie całego organizmu. Śliwki nie dość, że są przepyszne, to potrafią wzmocnić zdrowie człowieka.
Co zrobić ze śliwek? Śliwki to owoce, które doskonale sprawdzają się w wielu różnych potrawach. Można z nich stworzyć:
- konfitury,
- ciasta,
- pierogi,
- kluski,
- śliwki marynowane,
- drożdżówki,
- racuchy,
- garus,
- wino,
- kompot,
- sok
- sos.
Śliwki to owoce o wspaniałym, słodkim smaku. Stanowią doskonały pomysł na dodatek zwłaszcza do deserów i ciast. To dlatego, że poddane obróbce termicznej stają się miękkie i jeszcze słodsze.
Śliwki wspaniale sprawdzają się na wszelkie przetwory. Śliwki są owocami niezwykle miękkimi i delikatnymi, dlatego podczas gotowania łatwo się rozpadają. Najlepsze przetwory powstają oczywiście ze śliwek węgierek. Choć bez problemu można je znaleźć w sklepie, to jednak ze względu na to ile cukru zawierają, warto postawić na te domowe. Robienie przetworów w domu wcale nie musi być skomplikowane.
Śliwki to również dobre rozwiązanie na dodatek do obiadu na słodko. Możesz z nich przygotować pyszne pierogi. Takie, które zachwycają swoim słodkim nadzieniem. Oprócz tego powstaną z nich również smaczne knedle, czy kluski. Śliwki nie kojarzą się raczej z daniami obiadowymi, choć doskonale do nich pasują. Warto postawić na jesienne knedle z odrobiną cynamonu. To doskonały wybór nie tylko dla najmłodszych, ale również dorosłych. Doskonale smakują z domowym sosem waniliowym.
Choć śliwka to owoc słodko kwaśny i raczej kojarzony z dobrym plackiem, czy drożdżówką, może naprawdę zaskoczyć. Śliwki można też przygotować w bardziej wytrawny sposób. Doskonale nadają się do marynowania - możesz zakonserwować je w occie i podawać jako smaczną przystawkę. Ze śliwek można też przygotować garus - smaczną zupę na bazie śliwek i ziemniaków. To specjał, który często gości na uroczystych obiadach, czy kolacjach. Poza tym śliwki sprawdzają się fenomenalnie jako dodatek do sosu. Możesz na ich bazie przygotować wspaniały dodatek do pieczonych mięs. Warto spróbować zwłaszcza z pieczoną wieprzowiną, do której śliwki pasują niezwykle dobrze.
Zastanawiasz się jak zrobić pyszne dania z udziałem śliwek? Koniecznie zajrzyj do wyróżnionych propozycji na tej stronie. Znajdziesz tam niejeden przepis na najlepsze śliwkowe powidła, soki, czy nalewki, a także wiele innych smacznych dań. Te proste przepisy doskonale sprawdzą się na co dzień.
Śliwki to doskonałe źródło witamin – A, C, E, B6 oraz K. Są również bogate w polifenole, wapń, potas, fosfor, magnez i żelazo. Zawierają pektyny, które korzystnie wpływają na nasz układ pokarmowy i regulują proces trawienia. Śliwki suszone zawierają aż 7,1 g błonnika w 100 g, natomiast surowe – 1,4 g. Śliwki bogate są także w witaminy z grupy B, dlatego mają świetny wpływ na układ nerwowy i samopoczucie. Ciemne odmiany śliwek obfitują w polifenole.
Śliwki mają cenne właściwości, jednak nie powinno się jeść ich zbyt wiele. Przesadzanie z ilością spożywanych śliwek na raz może mieć bowiem bardzo negatywne skutki, np. spowodować rozwolnienie lub wzdęcia. Lepiej jeść kilka sztuk, aby nie rozdrażnić żołądka i nie mieć problemów z trawieniem.