Co zrobić z żółtek jajek po bezie? Co jeszcze warto wiedzieć?
Żółtko to substancja zapasowa w komórce jajowej, która stanowi materiał budulcowy oraz odżywczy. Składa się z białek, węglowodanów, lipidów, składników mineralnych oraz niektórych witamin. Z białka jaja najczęściej przygotowuje się bezę, dlatego poznaj sprawdzony sposób aby nie marnować żółtek i dowiedz się, do czego je wykorzystać.
A więc co zrobić z żółtek jajek po bezie? Żółtka jaj sprawdzą się aby przygotować pyszne ciasto lub deser z żółtek. Na bazie samych żółtek przygotujesz tartę, którą możesz podać na słodko lub na słono. Żółtka jaj to również składnik deseru przygotowywanego w dawnych czasach o nazwie kogel-mogel. Produkt ten świetnie sprawdzi się również do przygotowania kremu zabajone lub creme brulee. Żółtka jaj kurzych stanowią podstawę do przygotowania ciasta kruchego. Na bazie żółtek można przygotować również krem budyniowy do dekorowania ciast. Dodatkowo żółtka wykorzystuje się do przygotowania ajerkoniaku.
Krem brulee to deser przygotowywany na bazie śmietanki, żółtek oraz cukru. Jako dodatek do deseru z żółtek możemy wykorzystać wanilię lub czekoladę. Deser zapieka się oraz karmelizuje się wierzchnią warstwę cukru, przez co jest niezwykle smaczny i łączy w sobie różne tekstury.
Tarta to wypiek, który składa się z ciasta kruchego oraz nadzienia. Tartę możemy przygotować na słodko oraz na słono. Jest to bardzo popularna potrawa kuchni francuskiej. Tarta to doskonały pomysł na smaczną przekąskę lub dodatek do herbaty. Aby upiec pyszne ciasto możemy wykorzystać 3 metody. Pierwszą z nich jest upieczenie kruchego spodu, ułożenie na nim nadzienia i ponowne upieczenia. Drugą jest upieczenie spodu oraz nałożenie na niego gotowego farszu, który nie wymaga już obróbki termicznej. Trzecią metodą jest pieczenie spodu tarty z wyłożonym na nią nadzieniem.
Jajka kurze to skarbnica składników odżywczych, których odpowiednia podaż korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, które z łatwością przyswajalne jest przez nasz organizm. Białko jaja kurzego uznawane jest za białko wzorcowe, ponieważ zawiera wszystkie aminokwasy w odpowiednich ilościach. Jaja kurze bogate są także w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niektóre witaminy z grupy B. W jajach znajdziemy także składniki mineralne, do których możemy zaliczyć: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen. Żółtko jaja zawiera beta-karoten oraz luteinę, które spożywane w odpowiednich ilościach chronią narząd wzroku przed szkodliwym działaniem promieniowania UVA oraz UVB, a także składniki te zmniejszają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej, oraz poprawiają widzenie.
Podsumowując: wiesz już jak wykorzystać pozostałe żółtka po przygotowywaniu bezy z białek. Z samych żółtek przygotujesz wiele ciekawych dań, które możesz podać jako przekąska lub deser. Przepisy na dania z wykorzystaniem żółtek, są dość proste, dlatego warto wykorzystać je, aby nie marnować żywności. Dodatkowo żółtka stanowią doskonałe źródło składników odżywczych, które korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu.