Co zrobić z ziemniaków z poprzedniego dnia? Co jeszcze warto wiedzieć?
Ziemniaki to baza polskiej kuchni, dlatego zjada się je w wielu różnych daniach. Niestety czasami okazuje się, że ugotowaliśmy ich za dużo. Nie musisz ich jednak wyrzucać. Poznaj sposoby na to co zrobić z ziemniaków z poprzedniego dnia:
- Kluski - śląskie, leniwe, kopytka, gnocchi.
- Farsz do pierogów - ruskich, czy ziemniaczanych,
- placki do wrapów - połącz ziemniaki z mąką i solą, wyrób, rozwałkuj i smaż na suchej patelni.
- Odsmaż na maśle, jako dodatek do sadzonego jajka, czy kotletów.
- Przygotuj pyszne kotlety ziemniaczane.
- Stwórz niesamowitą sałatkę ziemniaczaną.
- Stwórz krokiety ziemniaczane.
- Przygotuj babkę ziemniaczaną.
- Placki.
Choć może się wydawać, że ziemniaki z poprzedniego dnia nie nadają się już do wykorzystania, prawda jest zupełnie inna. Raz ugotowane ziemniaki to doskonały pomysł na pyszne, a przy okazji łatwe dania. Z gotowanych ziemniaków możesz przyrządzić naprawdę wiele potraw. Pamiętaj jednak, by nie używać resztek, z obiadu, które zostały podane na talerz. Jeśli coś miało kontakt z innymi produktami, a także z łyżką, czy widelcem, których używa się do jedzenia, to zapewne łatwiej się popsują, więc lepiej nie ryzykować, używając ich do tworzenia kolejnego dania. Przygotowanie dań na bazie ziemniaków jest świetnym sposobem na to, żeby nie zmarnować ich. Jest to dobre nie tylko dla domowego budżetu, ale również dla planety.
Istnieje wiele dań, do których potrzebne są już ugotowane ziemniaki. Skorzystanie z tych, które ugotowało się poprzedniego dnia, jest idealnym rozwiązaniem na ułatwienie sobie pracy. Jedne z takich produktów to pierogi, ale również wszelkiego rodzaju kluski. Te dania zwykle nie goszczą w menu zbyt często, ze względu na dość skomplikowaną obróbkę termiczną. Warto więc wykorzystać okazję i już gotowe półprodukty, by te smaczne potrawy mogły gościć w menu częściej. To dobre rozwiązanie na ułatwienie swojej pracy. Niejeden prosty przepis na dania z ziemniaków znajdziesz w wyróżnionych propozycjach.
Ziemniaki to doskonały wybór na co dzień. Choć uważane są za tuczące, nie jest to prawda. Mają naprawdę mało kalorii, za to, ze względu na wysoki indeks sytości, pozwalają zaspokoić głód na długi czas. Dlatego to doskonały wybór dla osób na diecie. Niestety zawierają również dość wysoki indeks glikemiczny, przez co nie są polecane osobom z cukrzycą i innymi problemami gospodarki cukrowej. Można w łatwy sposób to jednak zmienić. Jak? Pozwalając na to, by ostygły i użyć ich ponownie. Tak dzieje się właśnie w przypadku wcześniej ugotowanych ziemniaków, które zostają z obiadu. Powstaje w nich wtedy skrobia oporna, która jest nietrawioną przez człowieka frakcją błonnika. Wpływa więc dobrze również na układ pokarmowy, zwłaszcza jelita. Ziemniaki obfitują w potas obniżający ciśnienie krwi oraz magnez, który jest budulcem zębów i kości, poprawia przemianę materii, łagodzi stany zmęczenia i stres. Mają też nieco wapnia, żelaza i fosforu. Dostarczają także niemal wszystkich witamin – najwięcej jest w nich witaminy C. Szare bulwy mają nieco witamin A, B1, B2, B3, B6 i PP.