Co zrobić z truskawek? Co jeszcze warto wiedzieć?
Pod koniec maja coraz częściej przy drogach można zauważyć pojedynczych sprzedawców z truskawkami. W czerwcu można już kupić truskawki absolutnie wszędzie. Truskawki tak naprawdę można kupić przez cały rok, ale to właśnie okres wakacyjny obfituje w te najsmaczniejsze, polskie owoce.
Pewnie nie raz za sprawą zwiększonej ochoty zdarzyło się Wam kupić więcej truskawek, niż planowaliście. Po zjedzeniu wystarczającej, surowej ilości pojawia się pytanie „co zrobić z truskawek?”. Szkoda przecież, by te smaczne owoce się zmarnowały. Na szczęście możliwości są nieograniczone. Truskawki możesz wykorzystać absolutnie wszędzie i w każdej formie.
Z truskawek przygotujesz przede wszystkim pyszne koktajle i smoothie. Wystarczy zblendować je np. z jogurtem naturalny, bananem i płatkami owsianymi by otrzymać pyszną przekąskę. Do smoothie możesz dodać jabłko, arbuza i kilka listków mięty, by powstał pyszny, orzeźwiający napój na szybko. Dodaj do wody kilka przeciętych truskawek, otrzymasz pyszną i bez konserwantów truskawkową wodę smakową. Możesz przygotować również czysty sok z truskawek z użyciem sokownika lub sokowirówki wolnoobrotowej.
Najczęściej w okresie letnim truskawki można spotkać w formie deserów. Szczególną popularnością cieszą się wówczas serniki na zimno, których wierzch stanowi galaretka z zanurzonymi w niej owocami. Solenizantom przygotowuje się również torty z truskawkami, np. bezę Pavlova lub tort biszkoptowy przekładany kremem na bazie śmietanki z dodatkiem truskawek. Z użyciem truskawek można przygotować również tarty lub mogą stanowić owocowy akcent do gofrów czy deserów lodowych. Z tych owoców można przygotować także lody z użyciem śmietanki i cukru lub truskawkowe sorbety- zamrożoną pulpę truskawkową, która jest szczególnie polecana dla dzieci w upalne dni.
Ze świeżych lub z mrożonych truskawek możesz również przygotować również dania obiadowe. Całe truskawki to świetny pomysł na farsz do knedli lub pierogów. Świetnie sprawdzą się również w naleśnikach. Na pewno znane są Wam również przepisy na makaron z truskawkami lub ryż z truskawkami.
Truskawki można wykorzystać również w sałatkach owocowych lub sałatkach z dodatkiem np. szpinaku czy rukoli, sera koziego, sera camembert i orzechów. Ich słodki smak idealnie komponuje się z ostrym i wyrazistym smakiem serów pleśniowych.
Oczywiście od dawien dawna na terenach polskich przygotowywane są również wekowane kompoty, domowe dżemy, syropy idealne do herbat czy nalewki.
Truskawki jako jedne z niewielu owoców nie są wytworem natury. W XVIII w. francuski botanik Antoine Nicolas Duchesne skrzyżował dwie odmiany poziomek chilijskiej oraz wirginijskiej. Efekt jego pracy zachwycił cały świat. Dziś możemy spotkać kilkaset odmian tych pięknych, słodkich owoców. Chociaż każdy doskonale zna te owoce to mało kto wie, że szypułki truskawek są… jadalne!
Szypułka to zielona część truskawki, którą czerwony owoc przymocowany jest do krzaczka. I choć większość z nas usuwa ją przed spożyciem to jest to bardzo dobre źródło witaminy C! Dodatkowo zawiera wapń i żelazo, składniki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z szypułek można przyrządzać sosy à la pesto, koktajle, sałatki lub podawać truskawki z szypułkami polane galaretką. Żeby jak najbardziej cieszyć się smakiem truskawek z szypułkami dokładnie umyjcie je pod bieżącą wodą. Z pomocą szczoteczki delikatnie usuńcie piasek, który może się chować pod listkami. Truskawki same w sobie to bardzo dobre owoce z niskim indeksem glikemicznym, dlatego warto wybierać je robiąc zakupy. Szklanka truskawek (150 g) to tylko 50 kcal, przez co świetnie nadają się jako uzupełnienie podwieczorku.
Jeśli wiesz już co można z nich zrobić to nie czekaj i pędź do sklepu po te pyszne owocki!