Co zrobić z selera naciowego? Co jeszcze warto wiedzieć?
Seler naciowy to produkt ceniony w wielu kuchniach na całym świecie. Niskokaloryczne warzywo posiada wiele zastosowań w kuchni - w dalszej części dowiesz się co z niego zrobić. To cenione warzywo świetnie sprawdzi się w diecie wegańskiej, wegetariańskiej oraz bezglutenowej. Seler naciowy stanowi bogactwo witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Na naszej stronie znajdziesz przepisy na potrawy z wykorzystaniem selera naciowego, które stanowią doskonały pomysł na przekąski, dodatki do dań obiadowych.
A więc co zrobić z selera naciowego? Seler naciowy możesz spożywać na surowo - świetnie sprawdzi się pokrojony w słupki z dodatkiem past warzywnych lub hummusu. Będzie on stanowił również doskonały dodatek do koktajli warzywnych oraz warzywno-owocowych (nada im pięknego, zielonego koloru oraz wzbogaci je w witaminy, oraz składniki mineralne). Możemy przygotować z niego wszelkiego rodzaju zupy, dodatek do dania drugiego na ciepło oraz sałatki czy surówki. Sałatka przygotowana z dodatkiem selera będzie chrupiąca.
A jak ugotować seler naciowy? Seler naciowy umyj i pokrój w kawałki o długości około 5 cm. W garnku zagotuj wodę, dodaj do niej odrobinę soli. Na wrzątek wrzuć pokrojone łodygi selera i gotuj je na średnim ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie łodygi selera przecedź na sicie.
Seler naciowy to warzywo niskokaloryczne. Jest również doskonałym źródłem wielu witamin oraz składników mineralnych. W selerze naciowym znajdziemy witaminę C, witaminę A, witaminę E, witaminę K, niektóre witaminy z grupy B, potas, sód, wapń, fosfor oraz magnez. Witamina C spożywana w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływa na poprawne funkcjonowanie układu odpornościowego - jest to szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności, który przy pada przeważnie w okresie jesienno-zimowym. Witaminy C, A oraz E zalicza się do silnych przeciwutleniaczy - związki te wspomagają zmniejszenie produkcji wolnych rodników, a to z kolei zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz wpływa na spowolnienie procesów starzenia się organizmu. Seler naciowy posiada indeks glikemiczny, który wynosi 15. Warzywo bez obawy może być włączone do diety osób, które zmagają się z insulinoopornością lub chorują na cukrzycę. Odpowiednia podaż magnezu, który obecny jest również w selerze naciowym, wpływa na zmniejszenie ryzyka rozwoju nadciśnienia tętniczego, arytmii czy zawału mięśnia sercowego. Dodatkowo jest to składnik mineralny, który wpływa na poprawne funkcjonowanie układu odpornościowego, odpowiada za procesy budowy kości oraz zębów, wpływa na regulację pracy tarczycy oraz poprawę pamięci i myślenia.
Podsumowując: wiesz już jak przyrządzić selera naciowego. Warto podać go jako przekąskę, którą bez obawy możesz zabrać jako posiłek do pracy lub przekąskę w podróż. Seler naciowy posiada wiele właściwości zdrowotnych, dlatego warto wykorzystać go w codziennym jadłospisie. Seler naciowy można podać na diecie wegetariańskiej, wegańskiej, bezglutenowej czy redukcyjnej.