Co zrobić z pomidorów? Co jeszcze warto wiedzieć?
Pomidory, to jedno z tych warzyw, które można przygotowywać na wiele różnych sposobów. Smakują pysznie zarówno usmażone, upieczone, duszone, jak i na surowo. A więc co zrobić z pomidorów? Oto najciekawsze propozycje:
- Sos pomidorowy,
- Zupę,
- Szakszukę,
- Sałatki,
- Bruchettę,
- Domowy ketchup,
- Salsę,
- Makaron,
- Pesto,
- Hummus,
- Sok,
- Leczo,
- Surówkę do obiadu
- Faszerowane pomidory,
- Zapiekanki.
Dania z pomidorów to doskonały pomysł na proste i klasyczne potrawy. Jeśli potrzebujesz inspiracji na to jak zrobić dania z pomidorów, koniecznie zajrzyj do wyróżnionych propozycji na tej stronie. Znajdziesz tam niejeden przepis na smaczne przetwory, zupy, czy sosy.
Zastanawiasz się, co robi się z dużej ilości pomidorów? Najlepiej postaw na sos pomidorowy, który możesz przechowywać w słoikach. Możesz również postawić na domowy ketchup ze świeżych pomidorów. Z dużej ilości pomidorów można także stworzyć pyszną zupę krem. Jeśli wyjdzie zbyt dużo, spokojnie możesz ją zamrozić i odgrzać w inny dzień.
Dlaczego warto samodzielnie przygotowywać sos z pomidorów? To doskonała opcja na zużycie świeżych pomidorów, zwłaszcza w sezonie. Tak przygotowany sos jest znacznie zdrowszy niż te dostępne w sklepach. Ma mniejszą zawartość soli, a także cukru, poza tym nie dodaje się do niego barwników, czy wzmacniaczy smaku. Taki sos jest też niezwykle uniwersalny, dlatego dobrze mieć go zawsze pod ręką. Możesz wykorzystać go nie tylko do mięsnych pulpetów, czy gołąbków. Na jego bazie stworzysz wspaniały makaron, niekoniecznie po bolońsku, możesz użyć go również do przygotowania pizzy. Sprawdzi się także w wielu zapiekankach - pomidorowy sos pasuję naprawdę do wszystkiego.
Pomidory można wykorzystywać na wiele sposobów. Wie to każda pani domu. Smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i zimno. W wersji bez obróbki termicznej możesz przygotować z nich pyszne sałatki - sprawdzą się w każdej, a także surówki np. z pomidora i ostrej cebuli. Świetnym rozwiązaniem jest także salsa na bazie pomidorów. Można ją zjadać na grzance, a można serwować na grillowanym mięsie, czy rybie. Natomiast na ciepło możesz je zapiekać - np. faszerując je ulubionym farszem, czy dodając do tart i zapiekanek. Z pomidorów wychodzą wspaniałe dania jednogarnkowe, takie jak dobrze znane leczo, czy nieco mniej popularna caponata.
Jeśli brakuje ci pomysłu na to jak wykorzystać to smaczne warzywo zainspiruj się kuchniami innych krajów. Kraje śródziemnomorskie wspaniale opanowały sztukę wykorzystywania pomidorów w każdy możliwy sposób. Znajdziesz w nich mnóstwo pomysłów na pyszne i proste sałatki, takie jak caprese, czy dania jednogarnkowe i zupy, które zajmują naprawdę niewiele czasu.
Warto pamiętać, że pomidory, to nie tylko warzywo smaczne, ale również bardzo zdrowe. Pomidory to bogactwo mikro- i makroelementów. Jednym z najważniejszych jest potas, który dzięki swojemu działaniu moczopędnemu obniża ciśnienie krwi. Ale warzywa te dostarczają nam również wapnia, magnezu i żelaza. Znajdziemy w nich też rzadko spotykane w produktach spożywczych mangan, miedź czy kobalt. Dlatego warto sięgać po nie jak najczęściej.