Co zrobić z polędwicy wieprzowej? Co jeszcze warto wiedzieć?
Polędwica wieprzowa jest jednym z najpopularniejszych mięs w Polsce. Sięgamy po nią ze względu na łatwość przygotowania, ale również dostępność, czy niską cenę. Polędwiczka nie potrzebuje długiej obróbki termicznej, by była smaczna.
Co zrobić z polędwicy wieprzowej? To mięso, które sprawdza się doskonale w wielu różnych potrawach. Możesz poddawać je przeróżnym metodom obróbki termicznej:
- pieczeniu,
- duszeniu,
- smażeniu.
Idealnie sprawdza się faszerowana. Polędwica wieprzowa jest smaczna zarówno w sosie, jak i bez niego. Możesz podawać ją z:
- ziemniakami,
- kaszą,
- makaronem,
- kluskami.
Polędwica wieprzowa to doskonały pomysł na bazę rodzinnych obiadów. To mięso delikatne i bardzo uniwersalne. Świetnie sprawdza się zarówno w towarzystwie sosów, jak i bez ich dodatku. Wiele osób zastanawia się jednak co przyrządzić z polędwicy, by była smaczna i soczysta. Dania z polędwicy nadają się zarówno na co dzień, jak i od święta.
Jeśli szukasz ciekawych inspiracji na pyszne potrawy, koniecznie sięgnij do wyróżnionych propozycji na tej stronie. Znajdziesz tam sprawdzone przepisy na najlepsze potrawy z polędwiczką, które stanowią dobre rozwiązanie na obiad.
Jeśli chcesz, by mięso z polędwiczki było niezwykle soczyste, należy je najpierw zamarynować. Bez tego ciężko jest przygotować naprawdę smaczną opcję. Zwłaszcza jeśli chcesz polędwiczkę upiec. Nie jest ona bowiem mięsem o bardzo dużej zawartości tłuszczu, dlatego potrzebuje marynaty, by być krucha i soczysta w środku. Marynatę do polędwiczki zrobisz w naprawdę prosty sposób. Wystarczy, że zmieszasz w misce oliwę, przyprawy i sok z cytryny. Można też sięgnąć po specjalny rodzaj - np. z dodatkiem musztardy, czy ketchupu. Warto pamiętać, że mięso powinno spędzić w marynacie co najmniej 30 minut, ale najlepiej, by było to kilka godzin. W sklepach dostępne są gotowe mieszanki przypraw, jednak warto postawić na samodzielną marynatę.
By przygotować smaczne danie na bazie polędwiczki musisz pamiętać o wyborze mięsa o naprawdę dobrej jakości. Podczas zakupów należy przede wszystkim zwrócić uwagę na jej barwę. Kolor polędwicy powinien być czerwony lub różowo-czerwony. Nie kupuj mięsa, które jest brązowe, czy sine. Zapach powinien być delikatny i raczej neutralny. Nie sięgaj po kawałek, który odznacza się przykrą wonią. Mięso nie może być obślizgłe w dotyku, ponieważ może to świadczyć o tym, że długo leżało.
Polędwiczki wieprzowe są zaliczane do mięs czerwonych. Mają wiele zalet, między innymi to, że posiadają niedużą ilość kalorii i tłuszczów. Przez dużą zawartość białka, a praktycznie zerową węglowodanów polędwiczki wieprzowe są uważane za doskonały składnik diety sportowców i osób dbających o linię. W porównaniu z innymi mięsem polędwiczka wieprzowa charakteryzuje się sporą zawartością magnezu, potasu, witaminy B1 i witaminy B2. Zawiera też dużą dawkę białka.
Polędwica wieprzowa występuje jako wąski mięsień lędźwiowy o bardzo wysokiej jakości. Drobno-włóknista struktura sprawia, że mięso jest kruche i łatwe w obróbce. Przez co cenione przez wielu kucharzy. Polędwicę najczęściej przeznacza się na befsztyki czy boeuf Strogonow. Jest wręcz idealna do szybkich dań.