Co zrobić z pigwy? Co jeszcze warto wiedzieć?
Pigwa to smaczny owoc, który ma szerokie zastosowanie w kuchni. Może być wykorzystywany jako składnik napojów, przetworów czy też deserów. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, jak wysokie pigwa ma właściwości odżywcze, a także lecznicze. To bogate źródło witaminy C, doskonale wspiera organizm podczas przeziębienia i pomaga znacząco wzmocnić odporność w okresach grypy.
Pigwa pospolita to niewielkie drzewko lub krzew, osiągający 5-7 metrów wysokości. Wywodzi się z Azji, ale rośnie w wielu miejscach na terenie Europy. Zaliczana jest do najstarszych gatunków owocowych uprawianych na świecie. Jej produkcja odbywa się głównie w rejonach basenu Morza Śródziemnego oraz Morza Czarnego, a dokładnie w Turcji, Gruzji, na Bałkanach, Węgrzech oraz Półwyspie Iberyjskim. Posiada owalne liście o ciemnozielonej barwie z wierzchu oraz szarej od spodu. W zależności od odmiany mogą przybierać różne odcienie zieleni i inny rodzaj omszenia. Pigwa kwitnie pod koniec maja lub na początku sierpnia.
Należy także wspomnieć, że pigwa jest często mylona z pigwowcem, obie z tych roślin charakteryzują kwaśne owoce, bogate w witaminę C. Jednakże owoce pigwy są zdecydowanie większe, owoce pigwowca przypominają bardzo kwaśne, żółte jabłuszka. Owoce obu roślin nadają się na przetwory i posiadają właściwości lecznicze, jednak z racji na niewielkie różnice nie należy ich mylić ze sobą.
Dzięki dużej zawartości witaminy C przetworzone pigwy są idealnym owocem do spożywania, zwłaszcza w okresie jej niedoboru. Owoc ten ma nieco cierpki smak, dlatego spożywany na surowo nie posiada wysokich walorów smakowych. Jednakże pigwa poddana odpowiedniej obróbce termicznej stanowi idealny składnik domowych przetworów.
Owoce spożywa się przetworzone, ponieważ na surowo mają niezbyt przyjemny smak, który zmienia się po ugotowaniu. Gotowaną pigwę dodaje się m.in. do gotowanych jabłek i gruszek, dla poprawy ich smaku.
Pigwa ma wiele cennych właściwości:
- przeciwdziała wymiotom i wzdęciom,
- pobudza apetyt,
- przeciwdziała anemii,
- redukuje stany zapalne,
- wzmacnia odporność,
- działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie, bakteriostatycznie,
- reguluje zaburzenia żołądkowo-jelitowe.
Pigwa to owoc, który charakteryzuje się dużą kwaśnością, dlatego nie będzie dobrym wyborem na surowo, za to idealnie sprawdza się we wszystkich przetworach. A zatem co zrobić z pigwy? Poniżej znajdziesz najlepsze pomysły:
- soki,
- dżemy,
- konfitury,
- galaretki,
- nalewki.
Sprawdzone przepisy na dania z pigwy znajdziesz poniżej. Wśród nich przepis na pyszną nalewkę, czy konfiturę. To doskonały pomysł na wykorzystanie tego ciekawego owocu. Łatwe przepisy sprawdzą się nawet dla początkujących kucharzy. Warto sięgnąć po nie jesienią i zimą.
Teraz gdy już wiesz, co można zrobić z owoców pigwy, wystarczy tylko zaopatrzyć się w te smaczne owoce i przygotować domowe przetwory. Należy jednak pamiętać, że na preparaty z pigwą (zwłaszcza słodzone) powinni uważać cukrzycy, ponieważ mogą spowodować pojawienie się nadmiernego stężenia glukozy we krwi.