Co zrobić z pestką awokado? Co jeszcze warto wiedzieć?
Awokado coraz częściej gości w naszym menu. Jest doskonale znane ze swoich prozdrowotnych właściwości. Jednak co ciekawe możesz używać nie tylko zielony miąższ. Do jedzenia nadaje się również pestka tego owocu. Co ciekawe, ma ona nawet więcej właściwości prozdrowotnych niż sam owoc. Warto więc sięgnąć po nią i włączyć ją do swojego codziennego menu. Jednak może pojawić się pytanie "do czego wykorzystać pestkę?". Odpowiedź znajdziesz poniżej.
Co zrobić z pestką awokado? Choć mało osób o tym wie, pestka awokado to część tego owocu, którą możesz wykorzystać. Oto najciekawsze propozycje na to co z nią zrobić:
- kojący napar - pestkę zetrzyj na tarce i zalej gorącą wodą,
- przyprawa - doskonale wzbogaci smak past kanapkowych np. guacamole,
- dodatek do smoothie - niezwykle odżywczy dodatek, który wzbogaci każdy koktajl.
- ciekawa posypka - sprawdzi się do kanapek, sałatek i owsianek.
Zmielenie pestki z awokado to doskonały pomysł na stworzenie niezwykle odżywczego dodatku do wielu posiłków. A co z nią zrobić najlepiej? W najprostszej opcji możesz po prostu dodać ją jako ciekawą posypkę do kanapek, czy zup krem. A jak jeść pestkę z awokado w nieco innej postaci? Taka pestka stanowi naprawdę fantastyczną przyprawę. Oprócz guacamole sprawdzi się również w chłodnikach, ale również hummusie, czy pastach warzywnych. Możesz też dodać go sosów i dressingów. Pestka w takiej wersji jest świetnym dodatkiem do koktajli, czy owsianek, gdyż dostarcza błonnika. Kolejnym zastosowaniem pestek z awokado jest zabezpieczanie żywności przez niepożądanymi reakcjami, które zmniejszają jej trwałość. Wszystko za sprawą ich mocno antyutleniających właściwości, mających aż 50 razy większą siłę, niż witamina E. Chcesz, żeby Twój meksykański sos guacamole przez dłuższy czas posiadał soczysty, zielonkawy kolor? Włóż pestkę awokado do środka miseczki napełnionej dipem - spełni swoje zadanie.
Teraz gdy wiesz już, do czego wykorzystać pestkę z awokado, możesz sięgnąć po nią częściej i włączyć ją do swojej diety. A gdy nie wiesz, co można zrobić z pozostałą częścią owocu, koniecznie sięgnij do wyróżnionych propozycji na tej stronie. Znajdziesz tam pyszne przepisy na dania z awokado, które warto włączyć do swojego menu.
Sproszkowaną pestkę z awokado należy trzymać tak, jak innego rodzaju susze - w ciemnym, suchym i przewiewnym miejscu. Najlepsze do tego będą słoiki, które będziemy przechowywać w szafkach. Mogą być również puszki lub plastikowe opakowania. Papierowe torebki nie sprawdzą się w tym przypadku - w papierowych torebkach mogą ulec zawilgotnieniu, co nie jest korzystne.
Dlaczego warto sięgnąć po pestkę z awokado? To niezwykle zdrowy dodatek do diety. Pestki awokado posiadają aż 70% więcej antyoksydantów niż sam miąższ owocu. Antyoksydanty przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników, a także uczestniczą w ich unieszkodliwianiu. Wolne rodniki biorą udział w niszczeniu groźnych bakterii, jednak atakują one również inne cząsteczki jak np. białka i DNA komórek. Jest też bogata w zdrowe tłuszcze, kwas foliowy i witaminy z grupy B. Osoby, które zastanawiają się, jak dbać o układ krwionośny, powinny włączyć do swojej diety awokado, ponieważ obniża ono cholesterol