Co zrobić z papryki? Co jeszcze warto wiedzieć?
Papryka to niezwykle popularne warzywo. Jest to ogólnodostępne warzywo, pochodzące z tropikalnych terenów Ameryki, które jest nieco suche, ale chrupkie i zawiera wiele nasion. To warzywo o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. które jest również bardzo zdrowe. Papryka słynie z dużej ilości prowitaminy A. Dodatkowo jest także dobrym źródłem witamin C oraz E. Poza tym zawiera spore ilości kwasu foliowego. Papryka doskonale sprawdza się w wielu daniach. Można spotkać ją w gulaszach, zupach, czy surówkach.
Co zrobić z papryki? Papryka to warzywo, które ze względu na swój delikatny, lekko słodki smak, świetnie sprawdza się w wielu różnych daniach. Można jej użyć na przykład:
- do faszerowania,
- do przetworów,
- do sałatek,
- do surówek,
- do sosów,
- do zup,
- do gulaszy,
- do leczo,
- do dań jednogarnkowych.
Z papryki czerwonej można stworzyć naprawdę wiele ciekawych dań. Paprykę można zjadać zarówno na ciepło, jak i surowo. Sprawdzi się świetnie w każdym posiłku, zarówno na obiad, jak i kolację. Brakuje Ci pomysłu na to co można zrobić z papryki? Koniecznie sięgnij po wyróżnione propozycje na tej stronie.
Choć najczęściej papryka kojarzona jest głównie z jedzeniem na surowo, to wspaniale sprawdza się też na ciepło. Z papryki można stworzyć naprawdę pyszne przetwory. To warzywo doskonale komponuje się z octem, dlatego możesz przygotować na jego bazie wspaniałe pikle. Możesz też dodać ją do innych warzyw np. ogórków, czy buraków i stworzyć wspaniałą sałatkę na zimę. Paprykę można również przetworzyć na sosy. Sprawdzi się świetnie do makaronu, czy klusek. Możesz przełożyć go do słoików i przechowywać przez długi czas. To doskonały pomysł na dodatek dla osób, które nie przepadają za pomidorami. Sos na bazie papryki najlepiej zrobić po jej upieczeniu i zblendowaniu. Taka baza sprawdzi się również do przygotowania domowej salsy, zwłaszcza z dodatkiem ostrych papryczek. Możesz też wykorzystać ją do zrobienia domowego ketchupu.
Papryka doskonale wzbogaca też dania obiadowe. Ciężko wyobrazić sobie bez niech liczne potrawy kuchni węgierskiej. Głównym daniem jest oczywiście gulasz. To właśnie w nim papryka odnajduje się doskonale w towarzystwie innych warzyw i dużej porcji mięsa. Ciekawe danie, które pozwala wykorzystać spore ilości papryki to leczo. Długie gotowanie i odpowiednie przyprawy sprawiają, że całość jest po prostu fantastyczna, miękka i niezwykle aromatyczna. Papryka będzie też świetnym dodatkiem do zup. Nie tylko przygotujesz z jej dodatkiem zupę gulaszową, ale także smaczny krem z papryki. Ze względu na to, że po przekrojeniu papryka jest pusta w środku, wspaniale sprawdza się ona do faszerowania. Możesz dodać do niej kaszę lub mięsny farsz i przygotowywać naprawdę sycące danie. Możesz podobnie przygotować przekąski z niej. Faszerowana na zimno papryka, to przystawka, która stanowi danie nie tylko ciekawe, ale również pyszne. Najlepsze jest w niej również to, że stanowi dobre rozwiązanie nawet na diecie. Ma mało kalorii, nie zawiera glutenu i jest bogata w antyoksydanty. Dobrze jest sięgać po nią często.