Co zrobić z mleka w proszku? Co jeszcze warto wiedzieć?
Co zrobić z mleka w proszku? To dodatek, który sprawdza się do przygotowania wielu smacznych deserów. Możesz wykorzystać je również jako:
- dodatek do koktajli,
- dodatek do kakao,
- składnik ciast i ciasteczek,
- baza kremów do tortów,
- składnik bułek do hot dogów,
- dodatek do lodów,
- składnik bloków czekoladowych,
- dodatek do popularnych szyszek,
- składnik chałek i chleba,
- domowe słodycze,
- składnik masy do andrutów i wafli.
Mleko w proszku przyda się, jeśli chcemy zrobić łatwe, tanie i szybkie desery na zimno. Wychodzi z niego bardzo dobra masa, którą można użyć zarówno do smarowania pieczywa, do naleśników, jak również do przekładania ciastek i wafli. Jeśli chcesz więc sięgnąć po domowy krem czekoladowy, najlepiej sprawdzi się właśnie ten na bazie mleka w proszku. Będzie słodki, ale również odpowiednio gęsty, ze względu na sypkość mleka w proszku. Odpowiednią konsystencję kremu ciężko jest osiągnąć, stosując zwyczajne mleko krowie.
Mleko w proszku to doskonały pomysł na dodatek do wielu deserów. Mleko w proszku sprawdza się w kuchni ze względu na swoją uniwersalność, smak i możliwość długiego przechowywania. Słodkości z mleka w proszku są znane nie od dziś. Zwykle gościły w formach bloków czekoladowych, czy kremów do wafli i andrutów. Obecnie większą popularnością cieszy się jednak proste ciasto z mlekiem w proszku takie jak np. milky way. Ciasta z mlekiem w proszku są pyszne, a także dobre dla początkujących.
Jeśli zastanawiasz się jak przygotować smaczne desery do kawy z mleka w proszku, koniecznie sięgnij do propozycji na tej stronie. Znajdziesz tam najlepsze propozycje na deser, które sprawdzą się zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.
Wiele osób zastanawia się, jak powstaje mleko w proszku. Cały proces polega po prostu na odparowaniu wody. Pasteryzowane mleko pełnotłuste lub odtłuszczone jest najpierw zagęszczane, a następnie suszone. Ostateczna zawartość wody w mleku w proszku nie przekracza 4 procent. Największą zaletą mleka w proszku jest długa, nawet kilkuletnia trwałość i łatwość przechowywania. Dobrze wiedzieć, że mleko takie oczywiście traci nieco swoich właściwości, jednak nie jest ich całkowicie pozbawione. Nie zyskuje również gorszych cech, więc nie trzeba się obawiać jego spożywania.
Mleko w proszku ma mnóstwo cennych substancji. Co prawda proces produkcyjny sprawia, że niektóre witaminy, np. A, kwas foliowy czy witaminy z grupy B, obecne w świeżym mleku zanikają, jednak wciąż znajdziemy tu wiele cennych składników. To między innymi białko, lipidy, wapń, nienasycone kwasy tłuszczowe. Warto jednak pamiętać, że mleko takie jest bardziej kaloryczne niż świeży napój. 1 łyżka zawiera około 50 kcal. Jeśli sięgamy po nie często, warto mieć to na uwadze.
Mleko w proszku zwykle używane jest w przypadku przemysłu cukierniczego. Jego dodatek sprawdza się w wielu ciastach i deserach. Nadaje on delikatnego, śmietankowego smaku i słodyczy, co jest niezwykle pożądane, zwłaszcza w ciastach. Wspaniale sprawdza się również w np. w serniku. Czasami dodaje się go również do pieczywa, by zyskać mleczny smak.