Co zrobić z mięsa mielonego? Co jeszcze warto wiedzieć?
Mięso mielone to mięso bez kości, które zostało rozdrobnione na kawałki. Ze względu na drobną strukturę świetnie nadaje się do wszelkich farszów i sosów. Produkt ten zaliczany jest do grupy produktów nieprzetworzonych lub przetworzonych w niewielkim stopniu. Mielone mięso to jeden z tych składników, które możemy wykorzystać w kuchni na tysiąc różnych sposobów. Nie dość, że danie z mielonego mięsa zawierać może mieszankę różnych jego gatunków, to na dodatek lubi przybierać wiele postaci. Jest to więc doskonała opcja do przygotowywania smacznych obiadów, czy kolacji.
Co zrobić z mięsa mielonego? Mięso mielone, bez względu na rodzaj można wykorzystywać na wiele różnych sposobów. Do najpopularniejszych potraw na bazie mielonego mięsa zaliczamy:
- zapiekanki,
- pierogi i kluski,
- gołąbki,
- makarony,
- kotlety,
- naleśniki,
- sosy,
- farsze do warzyw.
Każde danie można przygotować na wiele sposobów, używając ulubionych przypraw. Jeśli brak Ci pomysłu sięgnij po przepisy, które prezentowane są w tym wpisie. Warto pamiętać, że mięso mielone należy wykorzystać jak najszybciej, gdyż łatwo ulega zepsuciu, nie powinno więc leżeć długo w lodówce. Mięso mielone można poddawać dowolnej obróbce termicznej: da się je upiec, usmażyć, czy ugotować.
Mięso mielone można kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie w domu. Ten drugi sposób jest długotrwały, jednak stanowi najlepsze rozwiązanie. Masz wtedy pewność, że mięso jest świeże, więc nie zepsuje się zbyt szybko. To pozwoli Ci również nieco zminimalizować udział tłuszczu. W gotowych produktach bardzo często tłuszcz jest dodawany ze względu na zmniejszenie kosztów produkcji. Część, która zwykle trafiłaby do odpadków, w tym wypadku pozwala nieco zwiększyć objętość mielonego mięsa. Dlatego, jeśli sięgasz po produkt sklepowy, wybieraj taki, w którym udział białego tłuszczu jest dość niski.
W sklepach możesz dostać zmielone mięso pochodzące z różnych zwierząt. Do najpopularniejszych gatunków należy:
- wołowina,
- wieprzowina,
- drób,
- cielęcina.
Często można też spotkać mięsa mieszane. W Polskiej kuchni najpopularniejszym mięsem jest to wieprzowe. To ono zwykle gości na stołach, nie tylko w postaci kotletów, ale również jako dodatek do zapiekanek, czy farszów. Jednak nie jest to najzdrowszy wybór. Dlaczego? Ze względu na dość sporą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze są szkodliwe dla układu krwionośnego. Według najnowszych badań spożywanie dużych ilości czerwonego mięsa może również zwiększać ryzyko nowotworów, zwłaszcza jelita grubego. Zamiast czerwonego mięsa, warto więc sięgać po drób. Kurczak i indyk idealnie się sprawdza. Zawartość kwasów tłuszczowych jest w nich bardzo niska, do tego są też wspaniałym źródłem białka. Dzięki temu łatwiej sycą na dłużej. Oprócz tego to mięso jest również po prostu pyszne. Drobiowe mięso mielone znajdziesz bez problemu w każdym większym sklepie. Zarówno te pakowane, jak i świeżo mielone. Takie mięso jest również świetnym źródłem tryptofanu, witamin z grupy B, czy selenu i fosforu. Możesz dowolnie zamieniać mięso mielone wieprzowe czy wołowe na to drobiowe w każdym przepisie.
Poniżej znajdziesz ciekawe pomysły na dania z mięsa mielonego, które są nie tylko proste i szybkie, ale również smaczne. To propozycje idealne na obiad. Te pysze i łatwe przepisy stanowią wspaniałą inspirację, gdy brak ci pomysłu co na obiad. Potrawy z dodatkiem mięsa mielonego są nie tylko odżywcze, ale również bardzo sycące. Te propozycje sprawdzą się idealnie, gdy zastanawiasz się, co można zrobić z mięsa mielonego.