Co zrobić z maślaków? Co jeszcze warto wiedzieć?
Co zrobić z maślaków? Maślaki to grzyby, które są niezwykle popularne. Goszczą na stołach niezwykle często, ze względu na swój smak i aromat. Możesz wykorzystać je do:
- risotto,
- marynowania,
- jajecznicy,
- sosów,
- zup,
- makaronów,
- omletów,
- tart.
Maślaki to doskonały pomysł na wspaniały dodatek do wielu dań. Choć najlepsze maślaki to te marynowane, najlepiej w zalewie octowej, to jednak to nie jedyny sposób na przygotowanie tych grzybów. Powyżej znajdziesz ciekawe propozycje na dania z maślakami, które są smaczne i dobre nawet dla początkujących kucharzy.
A jak zrobić grzyby maślaki? Niezwykle ważne jest ich odpowiednie oczyszczenie. Świeże maślaki należy obrać ze skórki. Maślaki to grzyby, które pokrywa gęsty śluz. Spożycie śluzu może wywoływać nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego, dlatego powinno się tego unikać.
Teraz gdy już wiesz, co przyrządzić z tych smacznych grzybów możesz sięgać po nie na co dzień. Jeśli szukasz inspiracji na to co ugotować, koniecznie sięgnij do wyróżnionych propozycji na tej stronie. Znajdziesz tam ciekawe pomysły na to jak wykorzystać te smaczne grzyby na co dzień w swoim menu. Maślak to grzyb, który nie potrzebuje długiej obróbki termicznej. W kilka chwil można stworzyć z niego niezwykle smaczny dodatek. Wiele osób świeże maślaki poddaje tylko duszeniu na maśle, a potem zjada je na tostach, czy jako dodatek do ziemniaków. I choć to najłatwiejszy sposób ich obróbki warto nieco eksperymentować. Maślak doskonale sprawdzi się na przykład w zupie. Można przygotować na jego bazie nie tylko klarowną zupę, ale także zupę krem, która doskonale smakuje z domowym pieczywem czosnkowym. Jeśli lubisz ryż, to koniecznie sięgnij po aromatyczne risotto. Nie tylko kurki, czy borowiki nadają się do tej potrawy. Maślak również sprawdza się idealnie w połączeniu z kremowym i gęstym ryżem. Jeśli nie przepadasz za ryżem, możesz zamienić go na dowolną kaszę i przygotować niezwykle zdrowe kaszotto. Dla fanów aromatycznych sosów doskonałym wyborem będzie za to doskonały i kremowy sos grzybowy na bazie maślaków. Maślaki połącz ze śmietanką lub gęstym jogurtem, by stworzyć niezwykle smaczny duet, który możesz podawać z ziemniakami, czy kaszą.
Grzyby leśne, są nie tylko pyszne, ale również dobre dla zdrowia. Najwięcej prozdrowotnych składników, przede wszystkim witamin i minerałów, a także flawonoidów, znaleźć można w młodych osobnikach. Zawartość tych substancji zależna jest również od wybranego sposobu na przygotowanie maślaków. Najmniej korzystne dla zdrowia są grzyby maślaki w occie. W maślakach możemy znaleźć pewne ilości związków mineralnych: cynku, jodu, manganu, miedzi, żelaza, potasu i fosforu. Są one również źródłem witaminy C i witamin z grupy B. Mają również właściwości:
- bakteriobójcze,
- przeciwzapalne,
- wzmacniające organizm,
- antywirusowe.
Ze względu na te korzystne dla zdrowia właściwości warto sięgać po te grzyby często. Najlepiej stosować te świeże, na które sezon przypada jesienią. Warto jednak pamiętać, by zjadać tylko grzyby ze sprawdzonego źródła.