Co zrobić z mascarpone? Co jeszcze warto wiedzieć?
Mascarpone to rodzaj sera, który pochodzi z rejonów północnych Włoch, a dokładnie z Lombardii. Jego charakterystyczną cechą, która wyróżnia go na tle innych serów, jest skład. Mascarpone produkowany jest na bazie śmietanki, a nie jak większość pozostałych serów bezpośrednio z krowiego mleka. Przez to mascarpone wyróżnia się również smakiem. Jest dużo bardziej słodki niż większość innych serów. Ma również nikezwykle kremową konsystencję. Stanowi główny składnik włoskiego deseru – tiramisu i to właśnie z nim jest najczęściej kojarzony. Oprócz słodkości mascarpone może być jednak używany do dań wytrawnych.
Mascarpone to tłusty, biały i gęsty ser włoski, który ze względu na uniwersalny smak sprawdza się w wielu różnych potrawach. A więc co zrobić z mascarpone? Oto kilka propozycji:
- Masa do ciast i tortów.
- Tiramisu.
- Sernik.
- Baza sosu do makaronu.
- Dodatek do kremowych zup np. ze szparagów.
- Krem do naleśników i gofrów.
- Nadzienie do tart i tartaletek, zarówno na słodko, jak i słono.
- Sos do zapiekanek.
Jeśli brakuje Ci inspiracji na dania z serka mascarpone, ciekawe propozycje znajdziesz poniżej.
Najprostszy pomysł na wykorzystanie mascarpone to na pewno użycie go do deserów. Jednak to nie jedyna opcja. To równie dobry wybór do wytrawnych dań. Na szybko można zmieszać go z cukrem waniliowym i owocami, by stworzyć smaczny dodatek do naleśników, placuszków, czy gofrów. Możemy również wykorzystać go do przyrządzania deserów, kremów do tortów i ciast, muffinek, lodów, wzbogacać nim koktajle oraz zastosować na przykład do wypełnienia rurek z kremem. Wiele osób zastanawia się, czy serek mascarpone można piec ? Oczywiście, że tak! Pyszna zapiekanka to coś, do czego serek mascarpone został stworzony!
Teraz gdy już wiesz, do czego dodać mascarpone i wiesz, jak wykorzystać serek mascarpone na co dzień, możesz sięgnąć po ciekawe przepisy z jego użyciem.
Mascarpone to rodzaj sera produkowanego z czystej śmietanki, stąd jego delikatny smak. Pochodzi z północnych Włoch, prosto z Lombardii. Od innych serów odróżnia go to, że wytwarzany jest właśnie ze śmietanki, a nie z krowiego mleka. Przez to jest o wiele tłustszy - nawet 80-procentowy. Mascarpone to ser śmietankowy w kolorze kości słoniowej, wyjątkowo gładki i łatwo rozsmarowuje się. Jego smak jest mleczny i lekko słodki. Bogata, kremowa konsystencja wynika z dużej zawartości tłuszczu maślanego. Warto jednak pamiętać, że serek mascarpone jest smaczną, ale dość kaloryczną przekąską. W 100 g znajduje się bowiem 429 kcal, dlatego lepiej spożywać go częściej w mniejszych porcjach, aniżeli zaserwować go sobie od razu w dużej ilości. Jedzony z umiarem może jednak znaleźć miejsce w zdrowej diecie. Konsumowany w rozsądnych ilościach mascarpone zaopatruje organizm w dobry cholesterol, który pomaga usprawniać pracę komórek i utrzymywać równowagę gospodarki hormonalnej organizmu. Jest także zasobny w wapń i witaminę A, a także sód.
Serek mascarpone powinno się przechować w lodówce. Po otwarciu najlepiej od razu zużyć go w całości, ponieważ ma tendencję do szybkiego psucia się. Można go jednak ponownie schować do lodówki, należy jednak wykorzystać go maksymalnie w ciągu najbliższych kilku dni.