Co zrobić z marchewki? Co jeszcze warto wiedzieć?
Co zrobić z marchewki? Marchew to warzywo, które zwykle kojarzone jest tylko jako smaczny dodatek do surówek, jednak nie musi tak być. Marchew można wykorzystywać na wiele sposobów, na przykład jako:
- frytki,
- muffinki marchewkowe,
- ciasto,
- zupę krem,
- placki,
- pasztet,
- gulasz wegetariański,
- dodatek do makaronów, ale i sam makaron,
- kotlety,
- ciasteczka,
- dodatek do dań jednogarnkowych,
- składnik curry.
Przepisy na dania z marchewki to doskonałe rozwiązanie na pyszne potrawy, które przy okazji są przyjazne dla budżetu. Marchewka może królować w kuchni. Nie tylko w domowych surówkach. Najlepsze jest w niej to, że ma niezwykle uniwersalny smak, który z łatwością można wykorzystać zarówno w daniach na słodko, jak i słono. Dania z marchewki są więc dobre, nie tylko dla zdrowia, ale również kubków smakowych.
Choć marchew zdecydowanie nie kojarzy się ze słoikami na zimę, to można z niej stworzyć fantastyczne przetwory. Puree z marchewki z cynamonem będzie świetną opcją na zimę - do ciast, deserów i owsianek. Marchewkę można też zamarynować w ostrej azjatyckiej marynacie i zjadać jako surówkę lub dodatek do ciekawych dań.
A jak wykorzystać marchew w słodkich daniach? Marchewka potrafi być naprawdę słodka. Wie to każdy, kto choć raz spróbował jej upieczonej w miodzie. Jeśli nie wiesz, co zrobić z dużą ilością marchewki - koniecznie postaw na wypieki. Przygotuj chlebek marchewkowy, pyszne ciasto lub smaczne muffinki. Koniecznie dodaj do nich sporo cynamonu, ale też kardamonu i imbiru. Korzenne przyprawy doskonale łączą się z marchewką i sprawiają, że smakuje ona po prostu wspaniale. Zamiast cukru możesz sięgnąć po miód lub syrop klonowy, by jeszcze bardziej wydobyć jej słodycz.
Potrawy z marchewki, również te w wersji na obiad są łatwe, tanie i smaczne. Marchewka nie koniecznie musi być dodatkiem. Przy pomocy specjalnej obieraczki zrób z niej makaron i serwuj z ulubionym sosem pomidorowym. Najlepiej z dodatkiem mięsa lub soczewicy, by zadbać o odpowiedni poziom białka. Marchew możesz zmienić również w przepyszną zupę krem. Będzie wspaniałą opcją, gdy lubi się eksperymentować ze smakiem. Dodaj do niej mleczko kokosowe i imbir lub pomidory i papryczkę chili. Eksperymentuj ze smakami i przygotowuj naprawdę ciekawe dania. Ugotowaną i zblendowaną na gładkie puree marchew możesz wykorzystać jako dodatek do kluseczek. Będą słodkie, pomarańczowe i niezwykle smakowite. Miłośnicy fast foodów w wersji zdrowszej będą zachwyceni frytkami z marchewki. Świetnie pasują one do jogurtowego sosu z miętą. Marchewki można przerobić również na smaczne i chrupiące kotlety.
Marchewki doskonale sprawdzają się jako smaczny i zdrowy dodatek do dań warzywnych i mięsnych. Możesz wrzucić je do ulubionego sosu, smacznej zapiekanki, czy egzotycznego curry. Będzie doskonałym równoważnikiem smaku innych warzyw.
Marchew to warzywo, które powinno gościć w menu dość często. Marchewki poza tym, że są smaczne, są również skarbnicą witamin i minerałów. Wysoka zawartość prowitaminy A, czyli beta-karotenu, sprawia, że jedzenie marchewki poprawia stan naszego wzroku. Szczególnie często powinny więc po nią sięgać osoby, które na co dzień spędzają wiele godzin przed komputerem. Bogata w beta-karoten marchew wzmacnia też układ odpornościowy.