Co zrobić z kurek? Co jeszcze warto wiedzieć?
Co zrobić z kurek? Kurki to grzyby, które doskonale sprawdzają się w wielu daniach, ze względu na swój charakterystyczny smak i aromat. A więc jak wykorzystać kurki w swojej kuchni? Oto sprawdzone sposoby:
- sos z kurek,
- kurki w occie,
- jajecznica z kurkami,
- kurki w śmietanie,
- risotto,
- zupa krem,
- pierogi,
- pizza z kurkami,
- naleśniki z kurkami,
- tarta z kurkami,
- makaron z kurkami.
Dania z kurek to doskonały pomysł na włączenie tych smacznych, ale również zdrowych grzybów do swojego menu. Kurki są niezwykle uniwersalne, sprawdzają się w wielu różnych daniach. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić naprawdę smaczne potrawy na bazie tych grzybów, koniecznie sięgnij po wyróżnione propozycje na tej stronie. Znajdziesz tam niejeden przepis na pyszne dania ze świeżych kurek. Koniecznie wykorzystaj je, gdy nie masz pomysłu na to jak użyć kurek.
Kurki od czasów starożytnych były szeroko stosowane w medycynie ludowej jako środek, który polepsza pracę wątroby, narządu wzroku, łagodzi zapalenie spojówek, a także podwyższa odporność na choroby infekcyjne. Charakterystyczną cechą kurki jest jej brązowy kapelusz, który w zależności od wielkości ma falisty brzeg. Ponadto grzyb jest stabilny i suchy. Mają szczególny wygląd, często jasnozłotożółty i lejkowaty kształt oraz wyraźny profil smakowy z ziemistymi, pieprzowymi nutami smakowymi i słabym brzoskwiniowym zapachem. Kurki to grzyby, które charakteryzuje naprawdę ciekawy smak i mocny aromat, dzięki temu idealnie wzbogacają każde danie.
Kurki wspaniale sprawdzają się w sosie. Nie ma lepszych grzybów, które sprawdzają się w aromatycznych kompozycjach ze śmietanką, czy jogurtem. Kurki w połączeniu z czosnkiem i cebulą, a także aromatycznym tymiankiem stanowią doskonałą opcję na smaczny dodatek do wielu różnych dodatków. Możesz użyć go do makaronu, czy mięs, świetnie sprawdza się zwłaszcza z drobiem i wieprzowiną. To wspaniały sposób na obiad.
Doskonałe połączenie tworzą również jajka z kurkami. To dobre rozwiązanie na śniadanie na szybko. Kurki możesz przygotować ze smaczną jajecznicą, ale również podać z omletem. Obie wersje sprawdzają się fantastycznie. Do jajecznicy najlepiej używać kurek świeżych, jednak da się ją także stworzyć z mrożonych. Możesz całość wzbogacić dodatkiem cebulki, czosnku, ale również szpinakiem. Gotową jajecznicę najlepiej podawać z dodatkiem szczypiorku.
Kurki ze względu na smak można wykorzystać też jako materiał na grzyby w zalewie. Doskonale komponują się bowiem z dodatkiem octu. Kurki w takiej postaci można zjadać tak po prostu lub jajko dodatek do sałatek i tatara.
Kurki, podobnie jak inne grzyby doskonale spełnią się w daniach jednogarnkowych. Makaron z kurkami jest świetną opcją na obiad. Doskonale sprawdzi się też risotto i kaszotto. To doskonały wybór na jesienne dania.
Kurki można wykorzystać też jako farsz. Choć raczej sięga się po podgrzybki, czy pieczarki, to również kurki można doskonale wkomponować w pierogi, czy ciekawe naleśniki. Sprawdzą się zarówno na obiad, jak i kolację.