Co zrobić z kapusty kiszonej? Co jeszcze warto wiedzieć?
Kapusta kiszona, czyli kapusta poddana procesowi fermentacji, to jeden z tych produktów, który ma w polskiej kuchni naprawdę szerokie zastosowanie. Jednak nie tylko ze względu na jej smak, ale również bogate właściwości zdrowotne, warto włączyć ją do menu. Kapusta dobrze wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy, wzmacnia odporność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, pozytywnie wpływa na układ krążenia i serce, a dodatkowo poprawia kondycję skóry. Kapusta kiszona zawiera witaminę C, magnez, potas, żelazo i wapń. A więc co zrobić z kapusty kiszonej?
- Surówkę,
- Farsz do pierogów i krokietów,
- Bigos,
- Zupę,
- Łazanki,
- Paszteciki,
- Placki.
Jeśli szukasz inspiracji na te dania, koniecznie zajrzyj do wyróżnionych inspiracji. Znajdziesz tam sprawdzone przepisy na najlepsze i tradycyjne potrawy na bazie kapusty kiszonej.
Kapusta kiszona to doskonały pomysł na pyszne dania kuchni polskiej. Kapusta ze względu na swój smak wspaniale komponuje się z wieloma innymi składnikami. Przygotujesz z niej zarówno potrawy na obiad, jak i kolację. Kapusta pasuje idealnie zarówno do mięs, jak i jarskich dodatków na przykład grzybów. Dlatego doskonale sprawdzi się w farszach. Można ją dodawać do pierogów, krokietów i pasztecików. Przepis na nie znajdziesz w wyróżnionych propozycjach.
Kapusta nadaje się również na smaczne placki. Choć zwykle robi się je na bazie ziemniaków, warto wypróbować wersji z kapusty. Kapusta pod wpływem smażenia staje się nieco chrupiąca, a przy tym słodka. Doskonale pasuje więc do sosu na bazie jogurtu, czy śmietany. To dobre rozwiązanie na obiad, czy kolację. Placki niekoniecznie trzeba smażyć, można też piec.
Ciężko też zapomnieć o bigosie. To pyszne i tradycyjne danie kuchni polskiej zna chyba każdy. Można je przygotowywać w wersji mięsnej, jak i jarskiej. Bigos z kiełbasą to coś dla prawdziwych fanów mięsnych dań. Natomiast kapusta z grzybami i suszonymi śliwkami przypadnie do gustu fanom kuchni roślinnej.
Kapusta pasuje doskonale także do łazanek. To proste danie na bazie tego warzywa, makaronu i mięsa. Zamiast mięsa można w wersji wege użyć wędzonego tofu, które równie dobrze komponuje się z kapustą kiszoną. Łazanki można zjadać i na obiad, ale także na sycącą kolację.
Kapusta kiszona kojarzy się zwykle z surówką. To jej najczęstsze użycie. Bez obróbki termicznej nie traci swoich cennych właściwości, więc można korzystać z jej dobrodziejstwa. Surówkę można przygotować na wiele różnych sposobów, wszystko zależy od preferencji. Można do niej dodać cebulę, sól i pieprz. Niektórzy wzbogacają ją również o kminek. Jeszcze inni dodają nieco cukru, by całość nie była zbyt kwaśna.
Niezwykle popularnym daniem na bazie kapusty jest również kapuśniak, czyli zupa z jej dodatkiem. Kapusta połączona z przecierem pomidorowym i mięsem jest niezwykle sycąca i naprawdę smaczna.
Teraz gdy już wiesz, co przygotować na bazie kapusty, możesz sięgać po dania z jej dodatkiem. Kapusta kiszona jest nie tylko jednym z kluczowych produktów dla polskiej kuchni, ale także doskonale podkreśla smak wielu dań. Dodatkowo ma nieoceniony wpływ na zdrowie, zwłaszcza układu pokarmowego, dlatego warto zadbać o jej podaż w swojej diecie.