Co zrobić z kabaczka?

Co zrobić z kabaczka
Co zrobić z kabaczka
ikona podziel się
Opublikowano: 17.02.2023 r., 12:46 | Autor: Patrycja Czerwiak

Kabaczek, to pyszne warzywo, które doskonale sprawdzi się na co dzień. Ze względu na jego delikatny smak sprawdza się w wielu potrawach. A więc co zrobić z kabaczka? Oto kilka prostych propozycji:

  • placki,
  • ciasto,
  • faszerowane kabaczki,
  • leczo,
  • ketchup,
  • zupa,
  • zapiekanka,
  • surówka,
  • dżem,
  • sosy,
  • makarony,
  • grillowany.

Jeśli szukasz sprawdzonych pomysłów na te dania, ciekawe inspiracje znajdziesz poniżej.

Co zrobić z kabaczka? Co jeszcze warto wiedzieć?

Kabaczek, bardziej znany pod nazwą cukinia, często gości w menu. Potrawy na bazie tego warzywa są lekkie i mało kaloryczne. Zwykle korzysta się z kabaczka zielonego lub żółtego. Najlepsze są oczywiście letnie cukinie, zwłaszcza te z targu lub ogrodu. Kabaczek to roślina, którą uprawiać można dosłownie wszędzie. Do wzrostu potrzebuje bowiem jedynie słońca i wody. Dlatego z powodzeniem można znaleźć je w większości sklepów. W wielu krajach zjada się nie tylko owoce kabaczka, ale również kwiaty. Kwiaty kabaczka można piec, smażyć i grillować. Wspaniale sprawdzają się zwłaszcza w cieście naleśnikowym.

Kabaczek to pyszne warzywo, które doskonale sprawdzi się na co dzień. Ze względu na jego delikatny smak sprawdza się w wielu potrawach. A więc co zrobić z kabaczka? Oto kilka prostych propozycji:

  • placki,
  • ciasto,
  • faszerowane kabaczki,
  • leczo,
  • ketchup,
  • zupa,
  • zapiekanka,
  • surówka,
  • dżem,
  • sosy,
  • makarony,
  • grillowany.

Kabaczek to warzywo bardzo wszechstronne, gdyż nadaje się do spożycia na surowo, po upieczeniu, po ugotowaniu, po uduszeniu, a także po usmażeniu. Dzięki temu z kabaczka możemy przygotować smaczną sałatkę, napój, ale również zupę. Obok szeregu wartości odżywczych największą zaletą kabaczka jest jego delikatny, słodkawy smak, który sprawia, że warzywo to nadaje się do szerokiego zastosowania kulinarnego.

Jeśli szukasz sprawdzonych pomysłów na te dania, to ciekawe, szybkie i łatwe przepisy znajdziesz poniżej. Dania na bazie cukinii to doskonały pomysł na włączenie do swojego menu większej ilości warzyw.

Czy warto włączyć kabaczka do swojej diety? Pewnie, to bardzo wartościowe warzywo. W kabaczku znajdziemy także wiele minerałów, m.in. wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Z kolei do witamin zawartych w kabaczkach zaliczają się: witamina C, B (B1, B2, B3, B6), E, K, A oraz kwas foliowy. Ze względu na wyjątkowe właściwości odżywcze, kabaczek polecany jest osobom zmagającym się z otyłością lub nadwagą, chorującym na nadciśnienie i miażdżycę lub z problemami przemiany materii. W cukinii ponadto nie odkładają się metale ciężkie, co jest jej ogromną zaletą.

Teraz gdy już wiesz, co można zrobić z kabaczkiem, możesz na jego bazie przyrządzić proste dania, które sprawdzą się na obiad, ale również na kolację, a nawet deser. Częste spożywania kabaczka w różnej postaci ma ponadto wpływ na ogólną kondycję skóry, włosów i paznokci. Cukinie zwiększą pH soku żołądkowego, co wpłynie korzystnie na trawienie. Złagodzi też typowe objawy nadkwaśności jak zgaga czy bóle żołądka. Owoce cukinii, zwłaszcza przygotowane w sposób lekkostrawny, polecane są również osobom z wrzodami żołądka i dwunastnicy.

Czy kabaczek i cukinia to samo? Generalnie można przyjąć, że tak. W zasadzie przyjmuje się jedynie podział pod względem rozmiarów oraz stanu dojrzałości warzywa. Pod względem kulinarnym mianem kabaczka określa się dojrzałe sztuki, te z pestkami i grubszą skórką, zaś cukinie są jeszcze młode, z jednorodnym miąższem i niewiele większe od ogórka szklarniowego.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto