Co zrobić z jabłek? Co jeszcze warto wiedzieć?
Jabłka to owoce, które dostępne są praktycznie przez cały rok i charakteryzują się słodko-kwaśnym smakiem. Owoce te są bardzo wartościowe, ponieważ posiadają spore ilości składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Na stronie znajdziesz pomysł na łatwe ciasta oraz desery z wykorzystaniem jabłek, a także wiele innych, ciekawych pomysłów na wykorzystanie jabłek w kuchni. Jabłka można spożywać na surowo lub poddać je obróbce termicznej. W sezonie ich wzrostu możesz przygotować pyszny kompot i podać go jako dodatek do obiadu.
A więc co zrobić z jabłek? Jabłka świetnie sprawdzą się do przygotowania deserów na słodko, jednak można z nich również przygotować smaczne dania na obiad. Jabłka są głównym składnikiem do przygotowania pysznych wypieków, które doskonale smakują z dodatkiem kawy oraz herbaty (na bazie jabłek przygotowywana jest np. szarlotka). Dodatkowo możemy przygotować desery dla dzieci i dorosłych, np placuszki jabłkowe lub jabłka pieczone w piekarniku. Z nadmiaru jabłek możemy przygotować przetwory (dżemy, konfitury, soki oraz kompoty do słoików). Jabłka możemy również pokroić w cienkie plasterki, wysuszyć je i podawać jako chipsy. Obrane jabłka świetnie sprawdzą się jako składniki koktajli oraz smoothie. Owoce możemy wykorzystać także do nadziania mięsa pieczonego w całości (np. do wypatroszonej kaszki włóż jabłka oraz przyprawy i upiecz mięso w piekarniku). Jabłka możemy wykorzystać także jako dodatek do owsianek lub do zapiekanego ryżu. Jabłka stanowią również podstawę do przygotowania surówek (np. surówki z marchwi i jabłka).
Jabłka stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiedniej ilości korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Są przede wszystkim źródłem witaminy C, witaminy A, witaminy K, potasu, wapnia, fosforu, żelaza oraz magnezu. Jabłka posiadają niski indeks glikemiczny, który wynosi 38, dlatego mogą być włączone do diety osób chorujących na cukrzycę. Dodatkowo jabłka są stosunkowo niskokaloryczne, dlatego chętnie włączone są do diety osób odchudzających się. Jabłka są również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który chroni przed zaparciami oraz chorobami jelit. Prawidłowa podaż błonnika pokarmowego w diecie szacowana jest na około 25 gram na dzień. Odpowiednia podaż błonnika pokarmowego zmniejsza ryzyko rozwoju choroby nowotworowej jelita grubego. Ponadto błonnik zmniejsza wchłanianie cholesterolu i przyczynia się tym do zapobiegania rozwojowi miażdżycy oraz chorób układu krążenia.
Podsumowując: wiesz już, co możesz zrobić z jabłek. Przepisy na dania z jabłek są przeważnie bardzo proste i nie wymagają dużego doświadczenia kulinarnego. Jeśli chcesz przygotować coś na szybko, na deser to wykorzystaj przepis na proste placuszki z jabłkami lub ryż na mleku z jabłkami. Proste w przygotowaniu wypieki z dodatkiem jabłek świetnie smakują z dodatkiem herbaty lub kawy i warto przygotować je na spotkania rodzinne, lub ze znajomymi.