Co zrobić z jabłek?

Jabłka świetnie sprawdzą się do przygotowania deserów na słodko, jednak można z nich również przygotować smaczne dania na obiad. Jabłka są głównym składnikiem do przygotowania pysznych wypieków (na bazie jabłek przygotowywana jest np. szarlotka). Dodatkowo możemy przygotować desery dla dzieci i dorosłych, np placuszki jabłkowe lub jabłka pieczone w piekarniku. Z nadmiaru jabłek możemy przygotować przetwory (dżemy, konfitury, soki oraz kompoty do słoików). Jabłka możemy również pokroić w cienkie plasterki, wysuszyć je i podawać jako chipsy. Obrane jabłka świetnie sprawdzą się jako składniki koktajli oraz smoothie. Owoce możemy wykorzystać także do nadziania mięsa pieczonego w całości (np. do wypatroszonej kaszki włóż jabłka oraz przyprawy i upiecz mięso w piekarniku). Jabłka możemy wykorzystać także jako dodatek do owsianek lub do zapiekanego ryżu. Jabłka stanowią również podstawę do przygotowania surówek (np. surówki z marchwi i jabłka).