Co zrobić z grzybów? Co jeszcze warto wiedzieć?
Grzyby, choć zwykle kojarzą się tylko z niezwykłym aromatem, są również bardzo smaczne. Nie musisz obawiać się, włączyć ich do swojego menu. Grzyby doskonale sprawdzają się w wielu różnych potrawach, zarówno jarskich, jak i mięsnych. Co zrobić z grzybów? Grzyby są doskonałym dodatkiem do wielu dań, ze względu na ich wyjątkowy smak i aromat. A więc jak wykorzystać je w swojej kuchni? Oto sprawdzone sposoby:
- Grzyby w occie,
- Jajecznica z grzybami,
- Kaszotto,
- Grzyby w śmietanie,
- Risotto,
- Zupa krem,
- Pierogi,
- Tarta z grzybami,
- Krokiety z grzybami,
- Paszteciki z grzybami,
- Makaron z grzybami,
- Pasztet.
Dania z grzybami stanowią doskonały pomysł na włączenie tych pysznych, ale również zdrowych składników do swojej diety. Szukasz inspiracji na to jak wykorzystać grzyby w swojej kuchni? Koniecznie sięgnij do propozycji wyróżnionych na tej stronie. Znajdziesz tam niejeden przepis na pyszne potrawy, w których grzyby leśne grają główne skrzypce.
Grzyby należy poddać obróbce termicznej, nie wiesz, jak zrobić to odpowiednio? Wystarczy gotowanie, duszenie lub smażenie. Warto pamiętać, że są one dość ciężkostrawne. Co możemy zrobić, by tak nie było? Wystarczy dodać do nich odpowiedniej ilości przypraw, które poprawiają strawność, ale również smażyć je odpowiednio długo.
Grzyby świetnie sprawdzą się na obiad. Przepis na szybko? Połącz je ze śmietaną. To doskonały dodatek do innych potraw. Do gotowania możesz używać grzyby świeże, mrożone, ale również suszone. Z gotowanych grzybów suszonych stworzysz sosy, zupy, czy farsze, podobne jak z tych świeżych.
Grzyby wspaniale sprawdzają się w sosie. Nie ma lepszych dodatków, które sprawdzają się w aromatycznych kompozycjach ze śmietanką, czy jogurtem. Grzyby w połączeniu z czosnkiem i cebulą, a także aromatycznym tymiankiem stanowią doskonałą opcję na smaczny dodatek do wielu różnych dodatków. Możesz użyć go do makaronu, czy mięs, świetnie sprawdza się zwłaszcza z drobiem i wieprzowiną. To wspaniały sposób na obiad. Doskonale spełnią się w daniach jednogarnkowych. Makaron z grzybami jest świetną opcją na obiad. Doskonale sprawdzi się też risotto i kaszotto. To doskonały wybór na jesienne dania. Grzyby można wykorzystać też jako farsz. Najczęściej sięga się po podgrzybki, czy pieczarki, jednak każde grzyby można doskonale wkomponować w pierogi, czy ciekawe naleśniki. Sprawdzą się zarówno na obiad, jak i kolację. Ciężko wyobrazić sobie świąteczne pierogi bez ich dodatku. To właśnie grzyby sprawiają, że smakują one tak wspaniale. Gdy mowa o świętach, na wielu stołach w tym okresie gości również zupa grzybowa. Zarówno ta w wersji klarownego wywaru, jak i zblendowana na krem, będzie wspaniałym sposobem na wykorzystanie zarówno świeżych, jak i mrożonych grzybów.
Grzyby względu na smak można wykorzystać też jako dodatek w zalewie. Doskonale komponują się bowiem z octem. Grzyby w takiej postaci można zjadać tak po prostu lub jajko dodatek do sałatek i tatara. To świetny sposób na wydłużenie ich trwałości. Marynować można każde grzyby jadalne.