Co zrobić z gruszek? Co jeszcze warto wiedzieć?
Gruszki to owoce, które dostępne są w sklepach przez praktycznie cały rok. Charakteryzują się słodko-winnym smakiem oraz lekko ziarnistym miąższem. Owoce te są bardzo wartościowe, ponieważ posiadają spore ilości składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. W dalszej części dowiesz się, co można z nich zrobić. Gruszki dostępne są w wielu odmianach, które mogą wpływać na szerokie zastosowanie w kuchni - każda z odmian gruszek może posiadać inne walory smakowe oraz teksturę. Do najbardziej popularnych odmian gruszek możemy zaliczyć: konferencję, klapsę, lukasówkę oraz komisówkę.
A więc co zrobić z gruszek? Gruszki można spożywać na surowo lub poddać je obróbce termicznej. Gruszki świetnie sprawdzą się do przygotowania deserów na słodko, jednak można z nich również wykorzystać jako dodatek do dań wytrawnych. Gruszki chętnie wykorzystywane są jako główny składnik do ciasta, które doskonale smakuje z dodatkiem kawy oraz herbaty (na bazie gruszek możesz przygotować np. pyszną tartę owocową). Z nadmiaru gruszek możesz przygotować przetwory do słoików na zimę (dżemy, konfitury, soki oraz kompoty do słoików). Pyszne gruszki świetnie sprawdzą się jako składniki koktajli oraz smoothie. Owoce możemy wykorzystać także do nadziania mięsa pieczonego w całości (np. do wypatroszonej kaszki włóż gruszki, śliwki suszone oraz przyprawy i upiecz mięso w piekarniku). Mniej oczywistym wykorzystaniem gruszki jest przygotowanie pysznej zupy krem z gruszki i pietruszki. Dodatkowo z dojrzałych gruszek przygotujesz także smaczne sałatki (słodkie gruszki przełamią smak niektórych produktów, np. sera fety). W sezonie wzrostu owoców możesz przygotować pyszny kompot i podać go jako dodatek do obiadu.
Gruszki stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiedniej ilości korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Są źródłem witaminy C, witaminy A, niektórych witamin z grupy B, potasu, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu oraz cynku. Gruszki posiadają niski indeks glikemiczny, który wynosi 38, dlatego mogą być włączone do diety osób chorujących na cukrzycę. Dodatkowo owoce te są stosunkowo niskokaloryczne, dlatego chętnie włączone są do diety osób odchudzających się. Gruszki stanowią również doskonałe źródło błonnika pokarmowego. Prawidłowa podaż błonnika pokarmowego w diecie szacowana jest na około 25 gram na dzień. Odpowiednia podaż błonnika pokarmowego zmniejsza ryzyko rozwoju choroby nowotworowej jelita grubego. Ponadto błonnik zmniejsza wchłanianie cholesterolu i przyczynia się tym do zapobiegania rozwojowi miażdżycy oraz chorób układu krążenia.
Podsumowując: wiesz już, co możesz zrobić z gruszek. Na naszej stronie dowiesz się jak zrobić wiele pysznych dań z wykorzystaniem miękkich lub twardych gruszek. Przepis na ciasta, koktajle czy przetwory z gruszek jest przeważnie bardzo prosty do wykonania i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Smaczne wypieki z dodatkiem gruszek świetnie smakują z dodatkiem herbaty lub kawy i warto przygotować je na spotkania rodzinne, lub ze znajomymi. Dobry koktajl z dodatkiem gruszki świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska do pracy.