Co zrobić z gotowanego kurczaka?

Co zrobić z gotowanego kurczaka
Co zrobić z gotowanego kurczaka
ikona podziel się
Opublikowano: 15.06.2023 r., 1:59 | Autor: Patrycja Czerwiak

Co zrobić z gotowanego kurczaka? Mięso z kurczaka zwykle zostaje po gotowaniu bulionu, można jednak stworzyć z niego naprawdę ciekawe dania:

  1. Zapanierować i usmażyć lub upiec.
  2. Zmielić i wykorzystać jako farsz.
  3. Oddzielić od kości, poszarpać i dodać do zapiekanek lub makaronów.
  4. Zrobić potrawkę.
  5. Upiec pasztet.

Co zrobić z gotowanego kurczaka? Co jeszcze warto wiedzieć?

Gotowany kurczak jest niezwykle zdrowy, o tym nie trzeba nikomu przypominać. Wiele osób nie wie jednak jak wykorzystać go na co dzień, by stworzyć naprawdę smaczne opcje, a nie tylko nieciekawe dania, które mają mdły smak.

Co zrobić z gotowanego kurczaka? Mięso z kurczaka zwykle zostaje po gotowaniu bulionu, można jednak stworzyć z niego naprawdę ciekawe dania:

  1. Zapanierować i usmażyć lub upiec.
  2. Zmielić i wykorzystać jako farsz.
  3. Oddzielić od kości, poszarpać i dodać do zapiekanek lub makaronów.
  4. Zrobić potrawkę.
  5. Upiec pasztet.

Mięso z gotowanego kurczaka to doskonały pomysł na świetny dodatek do wielu różnych potraw. Wiele osób zastanawia się jednak jak wykorzystać mięso drobiowe np. z rosołu, by nie zmarnować jego potencjału. Może się wydawać, że dania z gotowanego kurczaka są mdłe i niesmaczne. Wielu osobom gotowany kurczak kojarzy się po prostu z dietą stosowaną podczas chorób układu pokarmowego. Jednak nie musi tak być. Potrawy z gotowanym kurczakiem mogą mieć naprawdę duży potencjał.

Mięso z kurczaka jest nie tylko najlepsze, ale również dość tanie. Dzięki temu można sięgać po nie na co dzień. Kurczaka nawet po ugotowaniu możesz poddawać dodatkowej obróbce termicznej. Możesz je więc usmażyć, czy podpiekać. W kuchni często używa się szarpanej wieprzowiny, w takich daniach z powodzeniem możesz używać mięsa z kurczaka oddzielonego od kości.

Farsz z kurczaka z rosołu możesz wykorzystać w dowolny sposób. Idealnie sprawdzi się do nadziewania klusek, pierogów, ale również warzyw. Mięso z rosołu może być pyszne, choć zwykle kojarzy się tylko z rozgotowanym, lekkostrawnym kawałkiem, które je się raczej z przymusu, to poniższe przepisy pokazują, że może być zupełnie inaczej. Można je na przykład podać smażone w panierce z frytkami i surówką. Niewiele osób wie, że mięso z gotowanego kurczaka można również wykorzystać do stworzenia pysznej i zdrowej pasty kanapkowej. Dołóż do niej ugotowane jajka, jogurt i majonez, a także sporo szczypiorku, a powstanie smaczna opcja, która sprawdzi się na śniadanie, czy kolację. Jednym z niezwykle ciekawych sposobów na wykorzystanie mięsa jest też stworzenie z nich smacznych kotletów. Mięso wystarczy obrać z kości, drobno posiekać lub zmielić i połączyć z jajkiem oraz odrobiną bułki tartej. Całość dokładnie wymieszaj i smaż na rozgrzanym oleju. Takie kotlety to ciekawa alternatywa dla mielonych. Są równie smaczne, a przy okazji niezwykle szybkie w wykonaniu. Nie musisz też poddawać ich długiej obróbce termicznej, gdyż mięso w nich już zostało ugotowane. Dzięki obecności mięsa z kurczaka są bardzo sycące.

Kurczak zaliczany jest do drobiu. Drób to mięso, które jest najczęściej polecane do spożycia, ze względu na najbardziej prozdrowotny wpływ. Drób dostarcza organizmowi przede wszystkim dużych ilości pełnowartościowego białka, stanowiącego podstawę żywienia. Białko jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, a to zawarte w mięsu drobiowym odznacza się dodatkowo korzystnym składem aminokwasów. Ze względu na swoje wartości odżywcze, mięso drobiowe polecane jest w diecie dzieci i niemowląt, sportowców oraz osób starszych i odchudzających się.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto